El Defensor del Pacient exigeix al Govern que garanteixi la construcció d'una unitat de radioteràpia a Eivissa

Actualizado: miércoles, 7 enero 2009 17:54


EIVISSA, 7 Ene. (EUROPA PRESS) -

La presidenta del Defensor del Pacient, Carmen Flores, va exigir avui el conseller de Salut del Govern Balear, Vicenç Thomàs, que "deixi de posar excuses i garanteixi la creació d'una unitat de radioteràpia a Eivissa", ja que considerà una obvietat els condicionants que aquest posa, com són que s'erigirà "sempre que es pugui garantir la seva qualitat assistencial i seguretat clínica".

Per a Flors, el deure de Thomàs com a màxim responsable de sanitat a les illes, "i pel que se li paga", és precisament que tots els serveis comptin amb aquestes premisses, a la qual cosa va agregar que "és la seva tasca la de dotar al nou hospital de Can Misses amb el personal i les eines precises per al seu correcte funcionament".

Segons va lamentar la presidenta de l'entitat "és ridícula la disputa política que s'està veient en els mitjans de comunicació mentre els malalts d'Eivissa i Formentera es veuen obligats a fer un autèntic pelegrinatge d'avió en avió per tal de rebre un dret assistencial". A més va considerar que el pagament de les despeses que han d'afrontar per la seva situació geogràfica actualment és també "irrisori".

Per a Flors el Govern ha de donar als afectats per aquesta malaltia "la facilitat i comoditat que la seva patologia mereix, independentment del seu número", causa per la qual va apuntar "si són dos o cinquanta tampoc és un argument de pes per obviar aquesta necessitat demandada per tota la ciutadania".

Flors va lamentar, en declaracions a Europa Press, que els propis afectats "temin fins i tot denunciar els fets per por dels deixin sense tractament", i va apuntar haver tingut constància dels fets pels mitjans de comunicació. Tot seguit, va concretar, va elevar aquesta denúncia davant del fiscal En Cap de les Balears i el Defensor del Poble " perquè prenguessin cartes en l'assumpte". Respecte a les accions empreses per tots dos va afirmar "tenir constància que estan actuant" tot i que va lamentar que no "hagi estat suficient".

Flors va considerar que, tot i els anuncis de la posada en marxa d'infraestructures sociosanitàries a Balears, la realitat és que la Comunitat Autònoma continua patint un important dèficit d'infraestructures i comptant amb llistes d'espera que "atempten contra la pròpia vida dels pacients". Les urgències deficitàries i la falta de finançament, així com la incorrecta relació entre metges i pacients, van ser altres dels punts negatius destacats per la presidenta de l'Associació.

Respecte a la implantació d'obligatorietat del català en els centres sanitaris de les illes, Flors va considerar "un despropòsit obligar sanitaris o pacients a parlar una llengua o una altra" perquè considera que és un fet que, precisament, "generarà problemes de comunicació".