Formentera impulsa l'autoocupació entre les dones emprenedores

Actualizado: miércoles, 7 octubre 2009 19:37

FORMENTERA, 07 de Oct. (EUROPA PRESS)

Formentera va acollir aquest matí la inauguració d'una iniciativa de formació destinada a 200 dones emprenedores de les Balears que a l'illa servirà perquè 25 empresàries impulsin la seva activitat laboral.

Es tracta d'una iniciativa pionera a l'àmbit nacional, fruit d'un conveni de col·laboració entre el Ministeri d'Igualtat i la Conselleria de Treball i Formació del Govern balear, a la presentació del qual va acudir la directora general de Responsabilitat Social Corporativa, Maria Llevarán, la coordinadora del projecte, Joana Maria Ferrer, així com a diversos representants de l'Associació Espai Dones de Formentera, la Petita i Mitjana Empresa i la Cambra de Comerç.

La consellera d'Educació, Cultura i Igualtat del Consell Insular de Formentera, Sònia Cardona, i la consellera de Benestar Social, Margalida Font, van obrir aquesta jornada, a la qual han assistit aquelles dones interessades a aprendre a autogestionar la seva pròpia empresa.

Un acte que s'extrapolarà aquesta tarda a l'illa d'Eivissa i que, en aquest cas, tindrà la presència de la titular de Treball al Govern, Joana Barceló.

La primera part de la presentació de l'acte a Formentera, va comptar amb la constitució d'una comissió de seguiment, que es portarà a terme mitjançant una col·laboració entre els propis agents socioeconòmics i la Conselleria de Treball i Formació.

Tot seguit es va donar pas a descriure les línies d'actuació en marc de les quals s'inclouen les activitats de formació que es dirigeixen a les dones a l'àmbit de la gestió empresarial, des de la constitució d'una empresa i les obligacions jurídiques, administratives i fiscals que es deriven, fins a la formació especialitzada de coneixements en l'activitat que es correspongui amb el projecte empresarial concret que es vulgui fer.

Aquesta iniciativa també preveu formar en negoci electrònic per donar suport als passos que aquestes han de seguir a l'hora d'accedir a contractes i concursos públics, així com les bases per fer una gestió socialment responsable.

Una segona línia és l'establiment d'una tutoria a emprenedores, que incidirà en la realització de plans de viabilitat, l'assessorament sobre les ajudes públiques disponibles per iniciar l'activitat, l'assessorament permanent de manera presencial i en línia i un assessorament específic en el cas de les víctimes de violència de gènere, que contribuirà a la recuperació de la seva autoestima.

El tercer bloc d'actuacions consisteix a la coordinació de recursos públics i privats existents a Balears, dirigits al foment de l'autoocupació femení. Aquesta tasca quedarà recollida en una guia que es lliurarà a les beneficiàries de les accions d'aquest conveni. La guia també tindrà un format electrònic que es podrà consultar en els webs del Govern Balear.

Finalment, i com última acció per al foment de l'autoocupació de les dones es constituirà un grup d'expertes, anomenat grup de mentors, per a les noves emprenedores. Entre les empresàries experimentades amb anys d'activitat o empresàries ja jubilades, es vol potenciar un espai formal de diàleg amb les noves empresàries, destinat que puguin aportar la seva experiència i coneixements de manera personalitzada.

BENEFICIÀRIES

Segons recull el conveni, són beneficiàries d'aquesta iniciativa les dones desocupades i inscrites com a demandants d'ocupació. Tot i això, s'estableixen unes prioritats jeràrquiques. Així, tindran preferència les dones víctimes de violència de gènere, que es trobin parades i inscrites com a demandants d'ocupació, seguides de les dones que hagin esgotat la prestació o subsidi de desocupació, davant d'altres segments de població femenina.

El criteri de distribució territorial d'aquest conveni s'ha resolt en funció de la ràtio de població de les dones parades en cada territori.

En un primer moment es va establir que les beneficiàries a Mallorca fossin un total de 100 dones, 50 a Menorca, 40 a Eivissa i 10 en Formentera, tot i que, davant del creixent demanda a Formentera el Ministeri d'Igualtat va decidir ampliar el nombre de dones inscrites per garantir l'accés a totes aquelles persones interessades.

El pressupost assignat al desenvolupament de les activitats previstes dins el conveni és d'un total de 400.000 euros, que es distribueixen, al 50%, entre les dues administracions signants.