Les agències de viatges veuen en la pujada de l'IVA "un problema afegit" per al sector turístic

Actualizado: miércoles, 17 marzo 2010 15:21

Les agències incideixen que els seus marges de beneficis se situen "en nivells de subsistència"


MADRID, 17 Mar. (EUROPA PRESS) -

Les agències de viatges van criticar avui la pujada del tipus aplicable de l'IVA proposta pel Govern perquè considera que produirà "un fort impacte" al sector, reduint la competitivitat i destruint ocupació, de manera que l'han considerat "un problema afegit en un context de dificultats".

D'aquesta manera, les principals agències de viatges --entre les quals es trobaven la Federació Espanyola d'Agències de Viatges (Feaav), l'Associació Empresarial d'Agències de Viatges Espanyoles (Aedave) i l'Associació Catalana d'Agències de Viatges (Acav)-- van mostrar en un comunicat conjunt "la seva unió contra l'increment de l'IVA".

En roda de premsa, el president de la Feaav, Rafael Gallego, ha considerat l'acte "una manifestació més del seu malestar, que vénen denunciant des d'abril del 2009 i seguiran reclamant amb arguments", aclarint que "no van contra ningú, sinó a favor del sector que representen".

D'aquesta manera, Gallego va reiterar la necessitat de revisar el tipus impositiu de l'IVA aplicable al sector turístic, tenint en compte que "afecta tant al turisme interior com l'arribada de viatgers estrangers, un tipus d'exportació que genera elevats ingressos de divises".

Alhora, ha assegurat que amb la mesura Espanya "s'està convertint en un destí car", mentre que la competència directa --com altres països de la Mediterrània o el Carib-- és "cada vegada més barata" gràcies a les ajudes directes que els proporcionen els seus governs.

Sobre aquesta qüestió, el soci de Deloitte, David Gómez, ha destacat que, ja que la Unió Europea no permet aquest tipus d'intervencions, el Govern hauria de situar el gravamen al sector turístic en "un marge a partir del 4%", i ha assenyalat que la pujada de l'IVA hauria d'haver-se realitzat amb "un ajust fi" que tingués en compte les necessitats de cada sector.

"GREUGE COMPARATIU"

D'altra banda, va recalcar que la mesura proposada pel Govern augmentarà del 9% al 10% la diferència entre el tipus impositiu que grava a les agències de viatges --del 16% al 18%-- i el que s'aplica si el consumidor adquireix els serveis directament --del 7% al 8%--.

Aquest increment produirà, segons Gómez, un augment de costos que "serà difícil de traslladar als preus, doncs ja estan molt ajustats", tot i que també "és difícil que es redueixin els marges de benefici, doncs se situen gairebé en nivells de subsistència".

El president de l'ACAV, Francisco Carnerero, va qualificar aquesta situació de "greuge comparatiu", i ha destacat que tot i que el 50% del sector s'agrupa en "tres o quatre grans grups", la meitat restant està constituïda per pimes.

En aquest sentit, ha afirmat que la mesura "no només destruirà llocs de treball, sinó també empreses", i va calcular que durant l'últim any es van tancar entre el 15% i el 17% dels a prop d'11.000 punts de venda existents, perdent-se entre el 10% i l'11% dels 60.000 llocs de treball del sector.