El Reglament del Parlament impedeix obligar a Vicens que deixi el seu escó fins que el TS no ratifiqui la sentència

Actualizado: viernes, 18 diciembre 2009 18:34

El Bloc i Eivissa pel Canvi treballaran "al màxim" perquè es pugui reformar el Reglament del Parlament que impedeixi la presència de Vicens


PALMA DE MALLORCA, 18 Dic. (EUROPA PRESS) -

El Reglament del Parlament impedeix obligar al parlamentari del Grup Mixt (ex-UM) Bartomeu Vicens a abandonar el seu escó, fins que

no existeixi una sentència ferma del Tribunal Suprem, que ratifiqui la inhabilitació de vuit anys dictada pel TSJB per la seva implicació en una peça separada del cas Son Oms, alguna cosa que, previsiblement, no succeirà abans del termini d'un any.

Concretament, l'article 8.2 del Reglament estableix que el diputat quedarà suspès en els seus drets, les seves prerrogatives i els seus drets parlamentaris quan una sentència ferma condemnatòria ho comporti o quan el compliment d'aquesta impliqui la impossibilitat d'exercir la funció parlamentària.

Mentrestant, l'article 9 preveu que el diputat perdrà la condició com a tal per decisió judicial ferm que anul·li la seva elecció o proclamació o per la incapacitat del parlamentari, declarada també per decisió judicial ferm.

Un dels precedents en els que un parlamentari es va veure obligat a abandonar el seu escó per una decisió judicial ferm, es troba en la Cambra basca, on el 30 de setembre del 2008, la diputada de Ezker Batua (EB) i per llavors secretària segona de la Mesa del Parlament basc, Kontxi Bilbao, va haver de deixar el seu escó per complir la sentència d'inhabilitació dictada pel Tribunal Suprem per la negativa del passat Taula de dissoldre el grup de Sozialista Abertzaleak. Així, Bilbao, que ha estat condemnada a un any d'inhabilitació per a tot càrrec públic, ha estat substituïda pel coordinador de EB a Àlaba, José Miguel Fernández.

Per aquesta raó, i amb l'objectiu d'accelerar la sortida de Vicens de la Cambra balear, el Bloc i Eivissa pel Canvi treballaran "al màxim" durant el període inhàbil del Parlament, entre l'1 de gener i el 15 de febrer, amb la finalitat de convèncer a la resta de grups perquè es reformi el Reglament per impedir la presència de Vicens en aquesta institució, després de la sentència que el condemni a quatre anys i mig de presó i a vuit anys d'inhabilitació.

En declaracions a Europa Press, fonts dels socis han indicat que s'estudiarà la proposta del Bloc, que planteja que el Parlament pugui suspendre de les seves funcions als diputats que tinguin pendent un judici oral per casos de corrupció o que estiguin en les mateixes circumstàncies de Vicens, perquè siguin substituïts de manera temporal o definitiva per altres diputats fins que es produeixi una sentència ferma o l'arxiu de la causa.

Així, la coalició nacionalista pretén modificar el Reglament de la Cambra, amb la finalitat que els diputats imputats tinguin menys immunitat per exercir la seva tasca al Parlament i "suspendre'ls de drets i deures", tot i que no existeixi una sentència ferma, tal com ja està previst en el Reglament del Parlament de Catalunya.

La proposta que el Bloc defensarà incloure en la Ponència sobre la reforma del Reglament del Parlament, que es reunirà el mes de febrer vinent, pretén evitar que diputats que estan en la situació de Vicens puguin "canviar majories o minories" en les votacions, tal com succeeix en el cas de Vicens.

VICENS SERIA SUBSTITUÏT PER ISABEL ALEMANY

D'aquesta manera, la formació liderada per Biel Barceló pretén que diputats que tinguin pendent un judici oral o contra els que s'hi hagi decretat mesures cautelars, siguin suspesos i substituïts pel següent a la llista de les passades eleccions autonòmiques. Per tant, si la proposta de la coalició nacionalista fos aprovada, Vicens seria suspès, pel que hauria d'abandonar el Parlament per ser substituït per l'actual alcaldessa d'Andratx, Isabel Alemany (UM).

Tot i això, el portaveu del PSIB, Antoni Diéguez, es mostra escèptic respecte a aquesta proposta, ja que, segons la seva opinió, la reforma del Reglament "no solucionaria el problema, a causa que no es pot treure l'acta de diputat a ningú", perquè aquesta l'atorga "la Llei Electoral i no el Reglament". Per aquesta raó, ha considerat que la suspensió i substitució que planteja el Bloc seria "molt difícil que tingués efectes pràctics", perquè la Llei Electoral està per sobre de qualsevol reglament parlamentari.

Mentrestant, el portaveu del PP, Francesc Fiol, critica el "cert cinisme" del Bloc, ja que, segons ha recordat, la modificació del reglament exigeix una Ponència parlamentària, que va estar reunida durant tota la passada legislatura, i que, tot i això, ha estat "impossible aprovar un reglament nou".

Així, va dubtar que en la meitat de la legislatura, "siguem capaços de canviar el Reglament de la Cambra, per a la qual cosa cal que estiguem d'acord els dos terços dels diputats". "Em sembla un exercici de voluntarisme que està molt bé i puc estar d'acord, però això no resol el problema d'avui, sinó que pot funcionar a mitjà o llarg termini, concretament, en un o dos anys".

La propuesta que el Bloc defenderá incluir en la Ponencia sobre la reforma del Reglamento del Parlament, que se reunirá el próximo mes de febrero, pretende evitar que diputados que están en la situación de Vicens puedan "cambiar mayorías o minorías" en las votaciones, tal como sucede en el caso de Vicens.

VICENS SERÍA SUSTITUIDO POR ISABEL ALEMANY

De este modo, la formación liderada por Biel Barceló pretende que diputados que tengan pendiente un juicio oral o contra los que se haya decretado medidas cautelares, sean suspendidos y sustituidos por el siguiente en la lista de las pasadas elecciones autonómicas. Por tanto, si la propuesta de la coalición nacionalista fuese aprobada, Vicens sería suspendido, por lo que debería abandonar el Parlament para ser sustituido por la actual alcaldesa de Andratx, Isabel Alemany (UM).

Sin embargo, el portavoz del PSIB, Antoni Diéguez, se muestra escéptico respecto a esta propuesta, ya que, en su opinión, la reforma del Reglamento "no solucionaría el problema, debido a que no se puede quitar el acta de diputado a nadie", porque ésta la otorga "la Ley Electoral y no el Reglamento". Por ello, consideró que la suspensión y sustitución que plantea el Bloc sería "muy difícil que tuviera efectos prácticos", porque la Ley Electoral está por encima de cualquier reglamento parlamentario.

Mientras, el portavoz del PP, Francesc Fiol, critica el "cierto cinismo" del Bloc, ya que, según recordó, la modificación del reglamento exige una Ponencia parlamentaria, que estuvo reunida durante toda la pasada legislatura, y que, a pesar de ello, fue "imposible aprobar un reglamento nuevo".

Así, dudó de que en la mitad de la legislatura, "seamos capaces de cambiar el Reglamento de la Cámara, para lo cual es necesario que estemos de acuerdo los dos tercios de los diputados". "Me parece un ejercicio de voluntarismo que está muy bien y puedo estar de acuerdo, pero esto no resuelve el problema de hoy, sino que puede funcionar a medio o largo plazo, concretamente, en uno o dos años".