Un jutjat declara nul l'acomiadament com a "represàlia" a un treballador de la Fe que va denunciar irregularitats

Imatge de l'Hospital La Fe de València
HOSPITAL LA FE - Archivo
Actualizado: viernes, 21 septiembre 2018 15:09

VALÈNCIA, 21 Sep. (EUROPA PRESS) -

El Jutjat social número 10 de València ha declarat la nul·litat d'un acomiadament disciplinari per vulneració de drets fonamentals a un treballador de l'Institut d'Investigació La Fe de València, pertanyent al sector públic de la Generalitat, en considerar que va ser una "represàlia", ja que havia denunciat davant la pròpia entitat i posteriorment al ministeri fiscal l'existència de possibles pràctiques i actuacions il·legals i fraudulentes en l'àmbit comptable i de la contractació.

Així ha informat la Fiscalia Provincial de València en un comunicat en el qual assenyala que en aquesta sentència, del 17 de setembre, estableix, de conformitat amb l'interessat pel ministeri públic, la nul·litat de l'acomiadament disciplinari de dita treballadora per vulneració de drets fonamentals, en concret per la garantia d'indemnidad.

Es tracta de la primera vegada que es demana una nul·litat d'un acomiadament per discriminació pel fet d'haver presentat l'afectat una denúncia prèvia per irregularitats. La Fiscalia va defendre en el juí que, per part de l'empresa, s'havia vulnerat el dret fonamental a la indemnitat (tutela judicial efectiva) i el principi de no discriminació.

Ara, la sentència estima que la decisió empresarial d'acomiadar el treballador es va adoptar com a "represàlia" per haver denunciat anteriorment davant la Gerència i Direcció de la pròpia Fundació, l'existència d'irregularitats comptables i contractuals.

El treballador demandant havia denunciat amb anterioritat a l'acomiadament, davant diversos òrgans de la pròpia Fundació, i posteriorment davant la Fiscalia Provincial de València, l'existència de "possibles pràctiques i actuacions il·legals i fraudulentes en l'àmbit comptable i de la contractació pública". Els fets denunciats van donar lloc a la tramitació d'un procés d'investigació penal per possibles delictes per part del Jutjat d'Instrucció número 15.

"CONSEQÜÈNCIA I REPRESÀLIA" PER LA DENUNCIA

Fiscalia va fonamentar la seua petició de nul·litat de l'acomiadament per vulneració de drets fonamentals --garantia d'indemnitat i no discriminació--, entre altres raons, per considerar que la decisió empresarial d'acomiadament disciplinari del treballador havia sigut acordada com a "conseqüència i represàlia" per haver denunciat anteriorment l'existència d'"actuacions il·legals" comeses en el si de la pròpia Fundació.

També es va basar en "la necessitat de garantir la no discriminació en l'ocupació pública i privada", així com d'atorgar "protecció efectiva davant de represàlies" sobre les persones denunciants d'actuacions il·legals en l'àmbit empresarial o del sector públic.

Així mateix, per part del Ministeri Fiscal es van posar els fets en coneixement de l'Agència de Prevenció i Lluita contra el Frau i la Corrupció de la Comunitat Valenciana, de manera que es va interessar l'aplicació al treballador acomiadat de l''Estatut de la Persona Denunciant' amb les consegüents mesures de protecció, previstes en la Llei 11/2016, de 28 de novembre, de la Generalitat, de l'Agència de Prevenció i Lluita contra el Frau i la Corrupció.

Les actuacions del Ministeri Fiscal, ha apuntat, s'han realitzat en l'exercici de la funció constitucional i legal de promoure l'acció de la justícia en defensa dels drets fonamentals i llibertats públiques en els processos laborals davant la jurisdicció social (arts.124 CE, 541 LOPJ, 3.3 EOMF i 177 LRJS).

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià