Marzà destaca que les 10 nominacions als Max proven el "renaixement" de les arts escèniques valencianes

Els nominats valencians als Premis MAX amb Vicent Marzà
EUROPA PRESS
Actualizado: jueves, 7 junio 2018 14:25

VALÈNCIA, 7 Jun. (EUROPA PRESS) -

El conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha ressaltat que les arts escèniques valencianes, que considera que sempre han sigut "referents a nivell estatal", han tingut un "renaixement" gràcies al treball i la qualitat del sector, que s'exemplifica en les deu nominacions valencianes als Premis Max.

Marzà ha rebut aquest dijous els nominats valencians als Premis Max de teatre 2018, actriu i director d''Olea', Sònia Alejo i Tomás Ibáñez; la coautora de 'Maldito otoño', Lucía Sáez; la dissenyadora de vestuari de 'El verí del teatre', Isabel Requena; el director i autor de 'Kiti Kraft', Jaume Policarpo; el director i els compositors de 'Tic tac', Carles Alberola, Josep Zapater i Noèlia Pérez; al costat de representants de l'Institut Valencià de Cultura, de la Diputació de València i de l'SGAE.

"És un motiu de molta satisfacció poder rebre els deu nominats valencians als Premis Max, que dóna exemple de la força que tenen les arts escèniques valencianes, del renaixement que estan tenint, gràcies al treball i esforç del propi sector, que sempre ha treballat moltíssim i ha tingut una grandíssima qualitat", ha assenyalat.

El conseller ha destacat les ajudes de la Generalitat, que ha "triplicat" les subvencions al sector de les arts escèniques, i ha indicat que "pràcticament totes les obres" nominades les han rebut.

"LLEVAR-SE COMPLEXOS"

En total, el sector de les arts escèniques valencianes ha rebut deu nominacions en categories diferents en aquesta edició d'aquests guardons, organitzats anualment per la Fundació SGAE, com la de l'Institut Valencià de Cultura (IVC), que ha rebut dos nominacions per 'Tic-Tac', un musical coproduït amb la Diputació de València, a millor espectacle musical i millor composició musical, pel treball de Josep Zapater i Noèlia Pérez.

El muntatge 'Maldito otoño', de la companyia valenciana La Subterránea, ha sigut destacat amb dos nominacions: millor espectacle revelació i millor autoria revelació per a Lucía Abellán Jiménez, Ester Martínez Medrano i Lucía Sáez Criado. L'espectacle reflexiona sobre com sentim el pas del temps, una celebració de la vida amb "total magnificència". La Subterránea és una de les companyies més incipients de l'escena valenciana i el seu treball s'aborda des de la creació col·lectiva i es caracteritza per la cerca de nous llenguatges escènics.

La companyia Visitants aconsegueix dos candidatures per 'Olea': millor espectacle de carrer i millor il·luminació. Es tracta d'una peça intensa i compromesa, que posa en joc la dansa, el foc i l'escultura en un muntatge únic que navega per diferents cultures mediterrànies.

La veterana companyia Bambalina Teatre Practicable també ha sigut reconeguda amb una nominació a millor espectacle infantil, juvenil o familiar per 'Kiti Kraft', que es defineix com un poema visual compost per una sèrie d'imatges de gran poder visual i que discorre per la vida d'una titella que adora la música i el cant.

Isabel Requena obté una nominació a millor disseny de vestuari pel seu treball en 'El verí del teatre', producció de Teatre Micalet. A partir del text ja clàssic de Rodolf Sirera, el director Joan Peris adapta l'obra al context femení de la mà de les interpretacions de Cristina Garcia i Pilar Almeria.

BAMBOLLA IMMOBILIÀRIA

Ángel Sol i Adolfo Fernández també són candidats als premis a millor adaptació o versió pel seu treball en 'En la orilla'. Basada en la novel·la de Rafael Chirbes, l'espectacle analitza el desastre posterior a la borratxera d'especulació de l'època de la bambolla immobiliària.

Finalment, l'actor Nacho Sánchez està nominat al premi a millor actor protagonista pel seu treball en 'Iván y los perros', de la companyia valenciana La Pavana. La peça, basada en una història real, explica la vida d'Ivan Mishvkov, que amb només quatre anys va fugir d'un padrastre que ho maltractava i d'una mare alcohòlica incapaç de defendre-ho.

Així mateix, el dramaturg, director i pedagog valencià José Sanchis Sinisterra, autor d'obres com '¡Ay, Carmela!', 'Ñaque o de pijos y actores', 'El lector por horas' o 'Sangre Lunar', ha rebut el premi Max d'honor 2018, per "una trajectòria immensa, el seu compromís social i el seu caràcter emprenedor", com ha destacat el comité organitzador del guardons.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià