16.000 alumnes de Balears participaran aquest curs en una campanya sobre els aliments i el sector primari de les illes

Actualizado: lunes, 20 octubre 2008 17:33

PALMA DE MALLORCA, 20 d'octubre (EUROPA PRESS)

La campanya 'Els aliments de Balears a l'Escola', organitzada per les Conselleries d'Educació i Cultura, i Agricultura i Pesca, preveu aquest any aconseguir a prop de 16.000 alumnes, més del doble que el curs passat, de sisè de primària, tercer d'ESO, i de Formació Professional, amb l'objectiu d'acostar el treball que realitzen els pagesos de les illes com productors d'aliments i gestors del territori i la biodiversitat.

Així ho van explicar aquest matí les conselleres Mercè Amer (Agricultura) i Bárbara Galmés (Educació), durant la visita que van portar a terme al col·legi públic Sa Indioteria de Palma, on van aprofitar una de les classes impartides als alumnes de sisè de primària d'aquesta escola per explicar la posada en marxa de les activitats didàctiques d'aquest any.

Així, la novetat principal del curs 2008-2009 és la formació a alumnes de Secundària i de Formació Professional, que accedeixen per primera vegada a aquest programa amb activitats adaptades al seu nivell formatiu. A més, segons va explicar Amer, la intenció és arribar a la totalitat dels alumnes de sisè de primària i tercer d'AIXÒ de les Illes, i fins i tot "estem preparats" per formar als alumnes de cinquè de primària, quart d'ESO i segon de batxiller.

D'aquesta manera, aquest any es passarà de formar a 7.713 alumnes de primària a la capacitat de formar a 8.000 alumnes en primària i 8.000 de secundària. Tal com va subratllar Amer, amb aquest programa es pretén explicar que és possible que la societat consumeixi aliments frescos, de producció local, si té una actitud activa a l'hora d'escollir què consumir i conèixer qui hi ha darrere els aliments i qui els produeixen.

"Volem, a més, reconèixer el treball i l'esforç dels nostres pagesos per produir aliments i la seva tasca en la gestió del territori i la biodiversitat", va agregar Amer.

Mentrestant, per Galmés és estratègica la incorporació de la secundària, al tractar-se d'una franja d'edat que "fa falta connectar amb el món rural i volem incorporar com futurs consumidors conscients i ben informats".

Alhora, durant aquest curs s'incorpora una nova activitat formativa per als alumnes de tercer d'ESO. Es tracta de la unitat didàctica 'Posa't el camp al cap. Els paisatges agraris de les Illes Balears', que explica als alumnes la importància que té, i ha tingut històricament, la pagesia en la gestió del territori i la conservació de la biodiversitat.

Aquest any es formaran, va explicar Amer, també els alumnes de Formació professional agrària i els futurs cuiners de qualsevol part de l'arxipèlag, "dos col·lectius fonamentals que han d'estar en el futur necessàriament connectats". Segons Galmés, aquesta campanya, que també implica els pares i el professorat de cada centre, persegueix entre els seus objectius afavorir que els escolars coneguin el seu entorn natural, social i cultural, i donar a conèixer als nens i als adolescents l'existència d'un sector agroalimentari que produeix aquests aliments i gestiona el territori.

Respecte al curs passat, es va tancar amb la formació d'aquestes activitats a un total de 197 centres escolars, prop del 70 % de les escoles de primària de les Illes. Va comptar, a més, amb la participació per primera vegada d'estudiants peninsulars, conforme a un acord amb la Conselleria d'Educació i Cultura per cooperar en el programa 'Escoles viatgeres'.

Paral·lelament a aquest programa principal, hi ha en marxa des del curs passat un segon programa, 'Conèixer els productors', orientat a la mateixa població escolar i que consisteix en organitzar visites guiades als centres de producció, anomenades agrorrutes, per conèixer de primera mà les indústries i empreses productores d'agricultura ecològica i del sector de les denominacions de qualitat.