Un 27% de la mà d'obra del sector serveis a Balears es va concentrar el 2007 en activitats informàtiques i d'oci

Actualizado: miércoles, 3 septiembre 2008 22:00

PALMA DE MALLORCA, 3 Sep. (EUROPA PRESS) -

Un dels majors avenços en termes d'ocupació produïts en la Comunitat es van desenvolupar en l'eix quinari -activitats informàtiques, R+D, serveis a les empreses i oci i cultura, entre d'altres- en representar el 27 % de la mà d'obra total del sector serveis, la qual cosa va suposar un creixement acumulat del 37,5 % durant 2007.

Així es va desprendre del 'Informe econòmic i social de Balears 2007 de Sa Nostra', que es presentarà el pròxim 23 de setembre a Palma, i que, a més, va destacar altres aspectes com que les activitats quaternàries van créixer un 11 % i les terciàries van augmentar la seva demanda de treball un 7,8 %, xifres que fan que la seva participació sobre el conjunt dels serveis -36 i 37 respectivament- sigui inferior a la de fa cinc anys.

Durant 2007, el sector serveis aconseguí un "nou rècord d'ocupació" en concentrar un total de 345.300 treballadors, xifra que contrasta amb la registrada fa una dècada, quan van ser 226.200.

Així, el creixement acumulat per aquest sector durant 2000-2007 va ser del 27,8 % i el seu pes va continuar guanyant posicions tant en la distribució regional de l'ocupació (75,8 %), com en la generació de riquesa (81,6 %).

Fruit de la dinàmica de l'expansió quinària, el mercat de treball balear va respondre amb un conjunt d'ocupacions emergents orientades a donar resposta a les estructures organitzatives regnants en el nou context.

Les ocupacions d'alt valor afegit són les que concentren les taxes de contractació més elevades, tal com ho posa de manifest els increments que durant l'últim quinquenni van registrar les activitats d'R+D (110,2%), educació (56,9%), informàtica (45,2%) i serveis empresarials (29,3%).

Aquests increments se situen "molt per sobre" de l'augment mitjà d'ocupació dels serveis (15,8%) i, particularment, de les branques més tradicionals, com l'hoteleria (11,3%) i el comerç (6,1%).

El valor afegit generat en els serveis continua fonamentant-se a les branques més tradicionals -com el comerç, la restauració o l'hoteleria-, totes elles integrades en l'àmbit de les activitats terciàries i quaternàries.

Tot i això, són els serveis prestats a les empreses els quals, amb un creixement acumulat del 18,3 % des del començament del segle, van liderar el procés d'expansió.

Tots els elements analitzats van suggerir la definició d'un nou marc laboral, que s'erigeix com un dels eixos conductors del procés de canvi estructural en què està immersa l'economia balear, amb diferents impactes sobre la funció de producció o sobre la demanda final.