El 33% de les dones de Balears ha patit cistitis

Actualizado: lunes, 19 mayo 2008 13:44

PALMA DE MALLORCA, 19 de maig (EUROPA PRESS)

El 33% de les dones de les Balears ha patit cistitis, segons es desprèn de l'Estudi Nacional de Percepció de Cistitis, i són les que més reticents es mostren a l'hora d'expressar la seva experiència amb aquesta malaltia, tal com s'extreu del concurs de relats 'Es tracta de parlar', impulsat per Zambon i avalat per la Societat Espanyola de Ginecologia i Obstetrícia (SEGO) i la Societat Espanyola de Metges d'Atenció primària (SEMERGEN).

Segons un comunicat difós avui per aquestes entitats, el 50% de les balears prefereixen els tractaments curts i d'una sola presa, com fosfomicina trometamol, perquè els queden més còmodes i fàcils de prendre.

Per aquest motiu, la campanya de sensibilització impulsada per Zambon pretén millorar la informació sobre la varietat d'antibiòtics que existeixen, ja que els d'una sola presa després de ser més efectius eviten desenvolupar resistències al medicament. La iniciativa recull totes les històries personals de dones que hagin patit cistitis i vulguin comptar-lo per ajudar a altres a suportar millor aquesta malaltia.

Per participar en el concurs, que estarà actiu fins a finals de maig, es pot enviar el relat a l'apartat de correus 859 (08080 Barcelona) o bé a través de www.juradociudadano.com, on ja poden llegir-se alguns dels relats rebuts fins ara. Les balears encara no han participat, tot i que segons les històries d'altres dones, les relacions sexuals i la situació laboral són els àmbits de la dona que es veuen més afectats per patir una cistitis, reduint la seva qualitat de vida en un 40%.

Dels relats rebuts, els cinc millors s'inclouran en el llibre 'Pots viure sense cistitis', que tindrà el pròleg de l'escriptora Lucía Etxebarría. Alhora, haurà un premi d'un cap de setmana per a dues persones en un balneari per a la millor història i, al seu torn, s'obsequiarà a les altres quatre finalistes amb vals de tractament en un SPA, amb la finalitat de mantenir i reforçar el benestar i la salut de les dones.

MILLORAR L'ENTORN SOCIAL DE LES PACIENTS

Els temes més recurrents en els relats de les altres participants són sexe i treball, tal com pot llegir-se en el següent fragment enviat per M.V.G.: "Quan vaig parlar amb aquella doctora, el mal humor se'n va anar de cop, per fi algú m'escoltava, sense riure! Li vaig explicar les meves penes, li vaig parlar del meu cap, naturalment, de com és de dur anar a treballar amb aquella sensació d'aclaparament i amb dolor punxant, de la incomprensió".