Aina Salom diu a Santander que el Col·legi de Joiers de Cantàbria és "inconstitucional"

Actualizado: viernes, 16 mayo 2008 20:35

SANTANDER, 16 de maig (EUROPA PRESS)

L'ex-consellera de Salut i Consum durant el Govern del Pacte de Progrés, Aina Salom, va advocar a Santander per una "urgent" reforma de la Llei de Col·legis Professionals a nivell nacional i, en aquest sentit, va qualificar el Col·legi de Joiers de Cantàbria d'"inconstitucional" en entendre que limita la lliure elecció d'un ofici i restringeix el lliure exercici de la professió i la lliure competència,

Salom, autora del llibre 'Els col·legis professionals', va oferir l'última ponència de l'IV Congrés del Comerç de Cantàbria que, organitzat per la Federació del Comerç de Cantàbria (COERCAN) i la Fundació Fòrum Segle XXI, es va tancar ahir amb un èxit d'assistència i d'organització. En les tres ponències va haver una mitjana de 80 persones, que van participar activament en els torns de preguntes i respostes, va informar l'organització.

Fonts de COERCAN van indicar a Europa Press que durant la seva intervenció, Salom va assenyalar que el Col·legi de Joiers limita la lliure elecció d'un ofici, quan en una professió com aquesta "ningú té dret a controlar a ningú que vulgui desenvolupar la seva activitat comercial".

Salom va afirmar que el Col·legi de Joiers de Cantàbria és "un paradigma del que no ha de ser un col·legi professional", doncs una professió com la de joier "ha de ser de lliure exercici" i en ella no s'observen els principis que avalen la creació d'un col·legi, com són la titulació oficial dels seus membres i l'interès públic de la seva activitat, de manera que la seva creació "desvirtua" als col·legis professionals.

La creació del Col·legi de Joiers porta tres anys als tribunals i està recorreguda per l'Agrupació Professional de Joiers de Cantàbria, que, integrada per més de 80 centres de treball, pertany a COERCAN i que va néixer per "frenar" la creació del col·legi.

L'agrupació ha recorregut la Llei de Col·legis Professionals perquè considera que és "inconstitucional", així com tot el procés de creació del col·legi, ja que durant el mateix no s'ha comptat amb la majoria dels professionals del sector, una "gran part" dels quals es van oposar a la creació del col·legi, que va poder tirar endavant "aprofitant la vaguetat de la legislació" nacional i autonòmica.

D'altra banda, la primera ponència, oferta per Alfonso del Amo Benaite, consultor d'investigació de mercats i màrqueting, va deixar com conclusions que els establiments han d'ajustar-se a la situació continental, que exigeix una lliure competència i adaptar-se a les necessitats dels clients.

En la segona, a càrrec de Rubén Calleja, de Mundofranquicia, i Jesús Pereda, de l'Associació de Joves Empresaris de Cantàbria, tots dos van coincidir a destacar que Cantàbria, al costat de Ceuta-Melilla, són les comunitats autònomes espanyoles que menys empreses franquiciades tenen.

El congrés va ser inaugurat per Agustín Ibáñez, delegat del Govern a Cantàbria; Íñigo de la Serna, alcalde de Santander; i Fernando Cucurull, director general de COERCAN, i va ser clausurat per Fernando Toyos, director general de Comerç i Consum del Govern de Cantàbria; Ramón Saiz Bustillo, regidor de Comerç i Mercats de l'Ajuntament de Santander, i Miguel Ángel Cuerno, president de COERCAN. Tots van parlar de la importància del sector dins de l'economia tant regional com local i el seu impacte en la vida de les pròpies ciutats.

La Federació del Comerç de Cantàbria (COERCAN) és la patronal del sector Comerç en la nostra regió i està integrada per 41 associacions locals i gremials que agrupen a a prop de 3.500 comerços amb més de 10.000 treballadors.