Álvarez diu que la solució per a la gestió d'amarratges per clubs nàutics no passa per canviar la llei

Actualizado: martes, 28 octubre 2008 19:26

Diu sobre el procés d'adjudicació dels amarratges a Maó que el consell d'administració va votar a favor dels plec de condicions

MADRID, 28 d'octubre (EUROPA PRESS)

La ministra de Foment, Magdalena Álvarez, ha assegurat avui al senat que els clubs nàutics i marítims realitzen "una gran molt important" a Balears en el foment de l'esport i va dir que "es poden buscar solucions" per fomentar que optin a la gestió d'amarratges, si bé va dir que es "ha de treballar a buscar una més fàcil" que canviar la Llei de Ports.

Així es va pronunciar la ministra en resposta al senador del Grup Mixt per les Balears, Arturo Bagur, qui va preguntar a la sessió de control al Govern de la Cambra Alta si el seu departament té previsió de modificar la Llei 27/1992 de Ports de l'Estat i de la Marina Mercante perquè els clubs nàutics i marítims puguin tenir accés prioritari a la gestió d'amarratges de la seva zona d'influència.

Bagur va remarcar en la seva intervenció que, per propiciar que aquestes entitats poguessin seguir gestionant amarratges en els ports d'influència, podria ser convenient modificar l'actual Llei degut a les dificultats que compten quan les empreses privades opten a aquesta gestió.

Álvarez va indicar que el seu departament estudia una modificació de la Llei de ports, però en la qüestió concreta sobre la regulació dels clubs marítims "no està prevista". "Crec que se li poden buscar solucions però crec que es pot treballar a buscar una solució més fàcil", va dir sobre la petició del senador.

La titular del Ministeri va afirmar que el senador semblava apuntar al procés d'adjudicació de la gestió dels amarratges del Puerto de Maó --que ha passat a una empresa privada amb una forta polèmica a l'illa--, i va assenyalar sobre aquest procés, dependent de l'Autoritat Portuària de les Balears, ha tingut dues fases diferenciades.

La primera, va apuntar la ministra, és la fixació del plec de condicions, i en la fixació de la qual "tots els membres del Consell d'Administració de l'Autoritat Portuària de les Balears van votar a favor". Per aquesta raó va especificar que en la qüestió es refereix al criteri de fixació de les clàusules pot ser modificat des del citat òrgan sense canviar la normativa.

"Si no estaven d'acord en les clàusules d'aquest plec de condicions no cal canviar la Llei per modificar aquestes clàusules i donar el paper que correspongui al club que correspongui. Hi ha una funció més fàcil que és a través del vot dels diferents membres del Consell d'Administració".

CANVIAR LA LLEI PER MANTENIR ALS CLUBS

Per la seva banda, Bagur va destacar que un gran nombre de ports tant estatals com autonòmics compten amb espais destinats "històricament" a l'esport nàutic, "tot i que la legislació vigent no fan referència a una activitat que des de sempre ha estat present en la cultura portuària".

Per a Bagur, l'existència de clubs nàutics o marítims han portat a terme la seva activitat a les zones adjacents i han contribuït a la promoció de l'esport de vela i regates d'alt prestigi que són de "vital interès" per a la cultura i interès de les comunitats.

Tot i això, el senador per les Balears va indicar que les esmentades entitats per gestionar aquests espaies "s'han vist obligades" a competir amb empreses privades mitjançant concursos, "sent aquests per la seva naturalesa clarament adversos" als clubs marítims i socials.

En el seu torn de rèplica, Bagur va insistir en la necessitat de "fer un esforç per acostar la gestió dels ports als interessos de la ciutadania i als interessos públics". "Suplicaria que en un futur s'estudiés una fórmula, tal com s'ha fet en algunes autonomies perquè aquests clubs, que són part del nostre corpus social, puguin tenir accés a una zona que històricament ha estat gestionada per aquesta raó", va agregar el senador per Menorca.