AMPL.-La Fiscalia demana ampliar les penes de presó per Rabasco a 18 anys, Aldao a 15 i Tomàs a vuit

Actualizado: martes, 2 septiembre 2008 19:55

PALMA DE MALLORCA, 2 Sep. (EUROPA PRESS) -

La Fiscalia de Balears va reclamar avui ampliar les penes de presó per a l'exregidor d'Agrupació Social Independent (ASI), Joaquín Rabasco, l'alcalde de Llucmajor, Lluc Tomàs, i l'exsecretària del partit, María del Amor Aldao, acusats de delictes de frau amb fons públics, després que el Ministeri públic sol·licités aquest matí modificar les seves conclusions al voltant a les responsabilitats que pesen sobre els tres processats.

Després del judici que es va reprendre avui a la secció segona de l'Audiència Provincial de Palma contra els acusats, i en què hi van comparèixer tres testimonis sol·licitats pels advocats defensors i la Fiscalia, les dues parts van acordar fer públics els informes orals el pròxim 29 de setembre, dia que es preveu que finalitzi el litigi i quedi vist per sentència.

En concret, d'acord al nou escrit d'acusació, la Fiscalia imputa Rabasco, Tomàs i Aldao un nou delicte, el de malversació de cabals públics, que se suma als quals ja recauen sobre els tres acusats. Així, Rabasco s'enfronta amb 18 anys de presó (sis més que abans) pels delictes de negociacions prohibides, suborn, frau a l'administració, aixecament de béns i malversació, mentre que per a Aldao es demanen 15 anys de presó (cinc més) per les mateixes faltes que l'ex edil.

Per la seva banda, per Tomàs se sol·liciten vuit anys, davant els dos que demanava anteriorment l'acusació pública, per negociacions prohibides, frau i malversació. Alhora, l'advocat de Rabasco, Ramón Riutort, i els de Tomàs, Rafael Perera i Bernardo Garcías, van reclamar després de la vista celebrada avui la lliure absolució dels seus clients, mentre que el lletrat d'Aldao, Eduardo Valdivia, va demanar la nul·litat del judici per parcialitat del tribunal.

La Fiscalia postula que, entre 1999 i 2002, el primer edil va permetre i va auspiciar l'enviament de més d'un milió d'euros de les arques municipals a quatre empreses lligades a l'exregidor d'Esports i Festes -Majo Esport, Tenedi Ambient, Rodema Swin i Retsar Music- i constituïdes per l'exsecretària d'ASI i amiga personal de Rabasco.

Durant la vista, un dels testimonis que va declarar i ex membre d'ASI, Eduardo Jaime Connolly, ha reconegut que tant Rabasco --ja en condició d'edil-- com Aldao col·laboraven conjuntament en les societats que l'exsecretària va crear i a les quals es va adjudicar els contractes per valor de més d'un milió d'euros per a la celebració de diversos celebracions i actuacions musicals. És més, Connolly ha afirmat que Aldao "va ser la testaferro" de Rabasco, i que tots dos "mantenien una relació tant de treball com personal i de parella".

En resposta a les preguntes del fiscal, el testimoni va admetre alhora que Rabasco i Aldao li van demanar, de la mateixa manera que a d'altres integrants de la formació, que deixessin els seus domicilis a fi d'instal·lar les empreses d'Aldao en diferents dependències. "Això em produeix vergonya aliena, vull oblidar l'assumpte", va etzibar Connolly, qui va assegurar que, actualment, no manté cap tipus de relació amb Rabasco, "i ni ganes" d'això, va emfatitzar.

"He tingut un parell d'enfrontaments amb ell, però ara mateix no hi ha cap relació", va incidir el testimoni, recordant que en una ocasió va ser contractat per Rabasco i Aldao, amb motiu de la celebració d'una revetlla, com a xofer per transportar músics i encarregar-se de la seguretat, i alhora, segons va assenyalar, també va cobrar d'altra banda per muntar una oficina d'informació juvenil.

Finalment, després de ser preguntat per un dels advocats, va manifestar que Rabasco, que "donava ordres a Aldao i intervenia en les seves societats", contractava personalment les empreses de músics i era qui es feia càrrec de la comptabilitat. També va manifestar que l'exsecretària acudia "moltes vegades" a l'oficina que Rabasco tenia en S'Arenal, nucli del qual era alcalde pedani des de 1999 i on es portaven a terme els festejos, contractes dels quals havien estat adjudicats pel consistori a la xarxa d'empreses investigades.

Després de la declaració de Connolly, va arribar el torn de Mitsunori Sato, un altre dels testimonis clau en la investigació, qui va manifestar que la seva relació amb Rabasco "venia de bastants anys endarrera" i era "més aviat esportiva", ja que li havia donat classes d'arts marcials quan l'exregidor era policia nacional. Tot i això, l'escrit d'acusació fa referència a la implicació del testimoni japonès en el cas ja que, pel que sembla, el 19 de juliol de 2002 va cobrar un xec de 120.202 euros pertanyents al llavors regidor.

PRESUMPTE PRÉSTEC A MITSUNORI SATO

L'escrit assenyala que Rabasco, aquest dia, va retirar 128.750 euros dels seus comptes i els va reingressar en el seu compte corrent, per a, aquesta mateixa jornada, reintegrar els 120.000 euros mitjançant xec bancari a nom de Mitsunori Sato, taló que va ser compensat a l'oficina de Citibank Espanya ubicada al carrer Jaume III. "Va ser un préstec que vaig demanar a Rabasco perquè necessitava liquiditat per assumptes privats", va justificar Sato, qui va explicar que volia invertir els diners "en un negoci nou relacionat amb patents i maquinària".

En aquest sentit, Sato, que era gerent del restaurant japonès Shogun, pròxim al Passeig Marítim, va apuntar que els diners "els vaig posar en una societat del Japó". Tal com va afirmar, els va tornar a l'exregidor fa quatre anys, "en bitllets, en diverses vegades i sense interessos", malgrat que Carrau li va recriminar que no hi ha cap document que acrediti el préstec i la devolució. "No hi ha cap retirada important de diners del seu compte de City Bank", va incidir el fiscal referint-se a la devolució.

Sobre aquesta qüestió, el testimoni ha afirmat que, per tornar la quantitat, la va recuperar d'uns amics del Japó, que "m'ho van portar des d'allà en efectiu i part de la quantitat en euros", en lloc de fer una transferència des del país asiàtic.

Finalment, l'altre dels testimonis interrogats, l'interventor de l'Ajuntament de Llucmajor, Juan Cañellas, va apuntar que les retencions de crèdit que es portaven a terme en el consistori passaven per ple, tot i que ha reconegut que una de les quantitats que la societat Retsar Music va rebre de l'Ajuntament -6.078.000 pessetes- per decret i a data de 6 d'agost de 2001, es va portar a terme "sense procediment" previ malgrat que la Llei no ho permetia.

A preguntes de l'advocat Perera, va assegurar que amb totes les empreses a les quals s'adjudicaven contractes "s'actuava igual i s'aplicava el mateix criteri de rigor". Així, va recordar que hi havia una mesa de contractació que examinava les propostes de les societats que concorrien en els diferents projectes, i va negar que es produïssin duplicitats en les contractacions. "Les factures pertanyien a contractes diferents per serveis diferents", va incidir Cañellas, asseverant finalment que no hi havia control sobre si les concessions s'ajustaven o no al preu de mercat.

La trama per la qual estan acusats Rabasco, Tomàs i Aldao, denunciada en 2001 per l'aleshores regidor del PSOE a Llucmajor, Juan José Maestre, va arrencar en 1999, quan Aldao va constituir la societat Majo Esport i va nomenar a Rabasco -que llavors ja era regidor a Llucmajor- com apoderat de la mateixa, conscient de la incompatibilitat d'aquest càrrec amb el qual exercia a l'Ajuntament (des de 1987) juntament amb el de segon tinent d'alcalde i alcalde pedani de S'Sorral (tots dos des de 1999).