(Ampl.).- El TSJB condemna l'assassí de Marie Margot Sumi a 22 anys de presó i estima l'agreujant d'acarnissament

Actualizado: martes, 29 abril 2008 21:12

PALMA DE MALLORCA, 29 d'abril (EUROPA PRESS)

La Sala civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJB) ha condemnat a 22 anys i vuit mesos de presó Manuel Gutiérrez Ortega per un delicte d'assassinat amb traïdoria i acarnissament, amb la concurrència de l'agreujant de parentesc, de la seva dona, Marie Margot Sumi, a la qual va assestar 30 punyalades en un carrer de Palma en presència d'un dels seus fills el gener del 2006.

Així, la sentència, de 28 d'abril del 2008, estima el recurs d'apel·lació interposat pel Ministeri Fiscal a la decisió del jurat popular de considerar que l'ex parella de la jove va cometre un assassinat amb traïdoria, però sense l'agreujant d'acarnissament, sent aquesta una de les poques ocasions on queda modificada la sentència d 'un tribunal popular.

Després de conèixer-se la sentència de l'Audiència Provincial de Palma, que va condemnar a l'home a 19 anys de presó per un delicte d'assassinat i a un any de presó per un delicte d'amenaces, la Fiscalia va anunciar que recorreria l'esmentada sentència a l'entendre que a la mateixa va haver una aplicació "indeguda" del Codi Penal (art.139) al no haver apreciat l'agreujant d'acarnissament. El Ministeri Fiscal sol·licitava, a més, per a l'assassí 25 anys de presó per un delicte d'assassinat amb traïdoria i acarnissament, en què concorreria l'agreujant de parentesc, i dos anys de presó per amenaces.

Aquesta nova sentència estima d'aquesta manera l'agreujant d'"acarnissament", però desestima la pena sol·licitada d'inhabilitació especial per a l'exercici de la pàtria potestat respecte dels fills del condemnat. Alhora, també desestima el recurs d'apel·lació interposat per la defensa de l'homicida. La fallada prohibeix alhora al condemnat a comunicar-se per qualsevol mitjà amb els seus fills, de cinc i tres anys, i aproximar-se als pares de la víctima per temps de 23 anys i vuit mesos.

La sentència considera fets provats que el condemnat va acudir el passat 5 de gener del 2006 cap a les 21.30 hores al domicili de Marie Sumi, situat al carrer Luna, número cinc, de Palma, amb l'objecte d'"acabar" amb la seva vida, el que va aconseguir una vegada al carrer després d'assestar-li 30 punyalades, quatre de les quals van determinar la mort de la víctima per afectar-li òrgans vitals.

L'agreujant d'acarnissament ve justificat en la sentència per diversos extrems, a més de per l'ingent quantitat de punyalades, que van causar un dany "greu o sever" a la víctima, és a dir, "el màxim grau de sofriment".

En ella es recull que l'acusat va portar a terme els fets en presència dels seus fills, menors d'edat, i amb "absolut menyspreu" a la vida del seu fill de tres anys, que es trobava en braços de la seva mare gairebé "gairebé a l'iniciar-se l'atac". Juntament Marie [Sumi] es trobaven també presenciant la seva mort la seva mare i el seu padrastre.

Alhora, la sentència desestima un dels arguments esgrimits pel jurat popular per no apreciar l'agreujant d'acarnissament en el seu veredicte, relatiu que en la seva declaració davant del jutge, el condemnat va dir que no volia prolongar "innecessàriament" el dolor de la [victima], ja que desitjava "prendre-l'hi de sobre, apartar-la". El Tribunal creu que "no serveix de res" aquesta declaració de l'assassí, quan va assestar un total de 30 punyalades a la víctima.

Així, el Tribunal creu que el "notori menyspreu" que va actuar davant dels familiars; l'"absolut menyspreu", declarat provat, cap a la vida del seu fill de tres anys d'edat, i el "terror" produït als altres presents, fan mereixedor al condemnat d'una pena de vint-i-dos anys i vuit mesos de presó, confirmant tots els altres pronunciaments condemnatoris de la sentència apel·lada, adaptant-los a la nova durada de la pena de presó.