AMPL.- Vicens diu que va encarregar l'informe a Martín "per proximitat" i no per haver-li proporcionat "factures falses"

Actualizado: miércoles, 9 diciembre 2009 15:38

PALMA DE MALLORCA, 9 Dic. (EUROPA PRESS) -

L'ex conseller executiu de Territori del Consell de Mallorca i actual diputat del Grup Mixt, Bartomeu Vicens, va negar avui davant del tribunal que li jutja per una peça separada del cas Son Oms que a començament de 2007 encarregués un informe sobre el terra al seu assessor fiscal, Tomás Martín, "per amistat o per haver-me proporcionat factures falses", dirigides a maquillar les comissions obtingudes de la requalificació del polígon palmesà, al defensar que "no tenia per què donar-li cap present ni uns plus com agraïment".

"S'ho vaig demanar a ell per proximitat, ha estat el que se'm va ocórrer en aquell moment", va etzibar l'acusat durant el judici que s'està celebrant en la Sala civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia (TSJIB) pels presumptes delictes de prevaricació i malversació de fons públics que se li imputen arran del pagament de 12.020 euros de la Institució Insular a canvi d'un informe presumptament plagiat sobre el terra. També se sentin en el banc dels acusats l'exsecretari general de UM, Damià Nicolau, i Tomás Martín.

Segons ha dit a preguntes del fiscal Juan Carrau, ha estat ell que va suggerir l'informe a Nicolau i després de recalcar que ha estat idea seva encarregar estudi a Martín, amb la pretensió de tenir un suport i un fonament "per adoptar futures mesures cautelars que es preveien dictar en previsió a l'adaptació del Pla Territorial de Mallorca (PTM) dels municipis.

Entre aquestes mesures va esmentar la suspensió de llicències en determinats ajuntaments com Porreres o Montuïri en els que havia escassetat de terra, "el que provocava un augment desmesurat dels habitatges"; o la possibilitat de treure a concurs terra que no fos urbanitzable per aixecar habitatges de menor cost en altres pobles allunyats de Palma amb sòl programat i "molta pressió demogràfica".

Sobre la informació continguda a l'informe, ha afirmat no saber si des del seu departament se li van facilitar a Tomás Martín 'enllaços' o pàgines web d'on obtenir el contingut, ja que "desconeixia l'existència d'aquestes", mentre que va negar haver recollit dades oficials del Ministeri d'Habitatge o del Govern sobre el valor del terra prèviament a l'elaboració de l'estudi, ja que aquests departaments "no tenen dades del valor del sòl sinó sobre habitatges".

Tot i això, Vicens, qui està imputat tant en el cas Son Oms com el de Can Domenge i el que investiga els presumptes 'pelotazos' milionaris entorn del PTM, ha afirmat que l'objectiu de l'encàrrec feia referència a qüestions jurídiques que no ha explicat a Martín a l'encarregar-li l'informe, a qui tampoc va comentar sobre les repercussions del PTM, tot i que sí "en general" sobre el terra dels municipis de l'illa.

Tal com ha afirmat el diputat, assistit per Eduardo Valdivia, no es va preguntar a Martín si estava preparat per portar a terme l'encàrrec ja que "entenia que el seu currículum com a assessor fiscal era bo i el que li demanava no era una valoració urbanística sinó dades econòmiques sobre el terra". "Li vaig donar la directriu general", ha emfatitzat l'acusat, qui ha afirmat que "confiava que estigués preparat per tenir més de vint anys d'experiència".

"NO LI VAIG DEMANAR UNA ANÀLISI MOLT COMPLICADA"

"No se li demanava una anàlisi molt complicat", va incidir Vicens sobre aquesta qüestió, qui, preguntat pel fiscal sobre per què no ha demanat l'informe a un departament específic com el de carreteres o el de territori, va respondre que "no havia arquitectes o economistes" i en el cas de l'últim departament "eren molt saturats de treball".

Sobre l'estudi encarregat, ha explicat que "el que interessaven eren dades concretes" i sobretot comparar l'illa amb altres Comunitats Autònomes. Això va fer que Carrau li inquirís sobre per què no figuren Eivissa i Menorca a l'estudi al que l'acusat ha manifestat que "Mallorca és el 85 % de les Balears".

Vicens, qui l'11 de novembre del 2008 va eludir el seu ingrés a la presó després d'abonar una fiança de 100.000 euros que el jutge li va imposar en el marc del cas Son Oms, ha explicat que l'informe ho va comentar amb Nicolau ja que podia ser útil promocionar les mesures cautelars plantejades, i va creure recordar que cap altre tècnic de la Conselleria ho va llegir, ja que l'estudi no anava dirigit a "preparar aquestes mesures sinó com mig jurídic i per fonamentar a mitjans de comunicació", ha afegit l'acusat.

En concret, la Fiscalia Anticorrupció sol·licita la pena de 4 anys i sis mesos de presó per a Vicens per sengles delictes de malversació de cabals públics i prevaricació administrativa dins d'aquesta peça separada del cas Son Oms, que apunta que Vicens va crear una societat, Metalumba, el setembre de 2002, sent número dos de UM, mitjançant la que va cobrar 700.000 euros procedents del 15 % de comissions obtingudes arran de la requalificació del polígon, aprovada pel Consell de Mallorca en 1999.