Armengol remarca la necessitat de fer un canvi en el model territorial que valori la protecció del paisatge

Actualizado: lunes, 20 octubre 2008 20:58

PALMA DE MALLORCA, 20 d'octubre (EUROPA PRESS)

La presidenta del Consell de Mallorca, Francina Armengol, va subratllar avui la importància de fer un canvi en el model territorial de l'illa que tingui al paisatge i la seva protecció com referent ja que, segons va considerar, l'actual "ha tocat sostre" i cal adoptar iniciatives concretes.

Durant la inauguració de les VII Jornades d'ordenació del Territori organitzades pel Col·legi Oficial d'Arquitectes de les Balears (Coaib), Armengol va posar èmfasi que el paisatge és la imatge de tot el territori i que la qualitat d'aquesta imatge "afecta a la qualitat de vida de les persones".

Per la seva banda, el conseller de Mobilitat i Ordenació del Territori, Gabriel Vicens, va indicar que les consideracions ambientals i paisatgístiques de les illes seran tingudes en compte "de manera immediata" en la futura Llei del Sòl que, segons va anunciar la setmana passada, es portarà a consulta abans que finalitzi aquest any.

A més, va sostenir que, després, s'elaborarà la Llei del Paisatge, que establirà les eines i procediments per poder "gestionar i millorar el paisatge".

La conferència d'avui versa sobre el conveni europeu del paisatge, que va ser ratificat per Espanya el mes de setembre passat i al qual el Consell de Mallorca es va adherir el febrer.

Així, Balears ara afronta el repte d'executar l'aplicació i el desenvolupament del conveni amb la pròxima aprovació de la Llei del Paisatge i, així, superar una sèrie de legislació fragmentada al voltant a la protecció del paisatge.

La incorporació legislativa d'algunes mesures d'aquest conveni, com la identificació i la qualificació dels paisatges tenint en compte els seus valors particulars i de població, incidirà en la futura ordenació territorial, sectorial i en la urbanística municipal.

Sobre el conveni, la presidenta de la institució insular va manifestar que es tracta d'un "vestit fet a mida" per al Consell i va remarcar la importància de protegir també els paisatges quotidians. Alhora, es va referir a l'intent que la Serra de Tramuntana sigui declarada per la Unesco com patrimoni de la Humanitat.

Finalment, el degà del Coaib, Luis Antonio Corral, va posar èmfasi en la necessitat de "primer conèixer el que tenim" pel que fa a paisatge per a, després, poder adoptar mesures per aconseguir la seva protecció.