Aturada transport.-Pimem veu ara com "suportable" la repercussió però adverteix que comencen a escassejar els 'estocs'

Actualizado: viernes, 13 junio 2008 20:42

La patronal afirma que l'atur ha posat de manifest que aquest és un sector estratègic i que Balears té una "gran dependència de l'exterior"

PALMA DE MALLORCA, 13 de juny (EUROPA PRESS)

La Federació de la Petita i Mitjana Empresa de Mallorca (Pimem) va subratllar avui que la repercussió que està provocant a Balears l'atur dels transportistes convocat a nivell nacional està sent "suportable" per les empreses que treballen amb productes o matèries primeres no peribles, tot i que va advertir que, de continuar aquesta situació, "s'agreujaria bastant" ja que està començant a escassejar 'l'estoc' en la majoria de les companyies.

En un comunicat difós avui, la patronal va transmetre el seu suport al sector dels transportistes perquè considera que les seves reivindicacions són "justes", recordant que porten temps intentant fer entendre a l'Administració que la seva situació actual és "bastant complicada" i que necessiten una "solució urgent".

Alhora, va incidir en què les dades de representativitat de les patronals signants de l'acord "no es corresponen amb la realitat", ja que es tracta d'empreses amb grans flotes de camions però, en número, són més els transportistes que estan afiliats a les patronals no signants, en la seva majoria autònoms. En concret, es calcula que a Espanya hi ha uns dos-cents mil camioners dels quals, un 70 per cent són treballadors autònoms.

De moment, l'Associació de Transportistes per Autocamiones de Pimem (Astam) dóna suport a les reivindicacions de Fenadismer i Confedetrans, convocants de la vaga, però no ha secundat l'atur pendent de les negociacions dels pròxims dies.

"L'atur del transport a la Península ha posat de manifest que aquest és un sector estratègic i que Balears té una gran dependència de l'exterior", van asseverar des de Pimem, els qui van considerar que és un "bon moment per replantejar-nos una més gran i més competitiva producció local".

Pel que fa a la repercussió que ha tingut l'atur a la resta de sectors, Pimem va assenyalar que les empreses que desenvolupen una activitat de reparació (ja siguin tallers d'automoció, d'electrodomèstics, equips informàtics o telecomunicacions) comencen a tenir problemes "seriosos" d'estoc i no es poden donar sortida a les nombroses sol·licituds dels seus clients per falta de determinades peces.

A més, alguns d'aquests sectors comencen a tenir problemes d'espai, com els tallers de motocicletes, on no s'està donant sortida als vehicles i segueixen entrant noves demandes amuntegant-se en les seves instal·lacions.

També el sector de les telecomunicacions es troba ara en un moment de gran demanda per part de les empreses turístiques i no estan donant el servei al cent per cent a conseqüència de la falta de subministrament de determinats productes. Alhora, les demandes a aquest sector solen tenir sempre un caràcter d'urgència i no s'estan podent resoldre "amb la rapidesa que requereixen", van agregar des de la patronal.

REPARACIÓ D'EQUIPS INFORMÀTICS

També les empreses de reparació d'equips informàtics i d'electrònica tenen poc 'estoc' de peces perquè gairebé no tenen espais d'emmagatzematge i van sol·licitant les peces en funció de la demanda, de manera que la seva activitat s'ha vist minvada durant tota la setmana, segons Pimem, que, en relació amb el sector industrial, va manifestar que aquest sol tenir menys problemes de 'estoc' perquè utilitzen, en la majoria dels casos, primera matèria no perible i solen tenir espais amplis per a l'emmagatzematge, però també subjectes a un període de temps determinat.

Per contra, el sector de fabricació de productes químics ja està patint les conseqüències de l'atur ja que per la fabricació de determinats productes se serveixen de matèries primeres peribles de les quals no estan sent proveïts. En aquest sentit, l'hipoclorit, per exemple, se serveix en cisternes de mil litres i s'estan acabant les reserves.

Per la seva banda, el sector de restauració, i especialment l'especialitzat en cuina regional de la península (restaurants bascos, castellans, asturians i gallecs) "sí que han patit les conseqüències d'aquest atur i especialment a Palma", ha afirmat [Pimem]. Tot i això, va puntualitzar que es tracta d'un sector que ha anat adaptant els seus menús a les matèries primes disponibles, oferint a la clientela suggeriments i propostes a base de productes locals que els han permès sortir del pas durant tota la setmana.

SECTOR DE LA CONSTRUCCIÓ

Mentrestant, el sector de la construcció no s'ha vist afectat perquè són petites empreses que se serveixen de materials de Mallorca, però "es veurien tremendament perjudicats si es convoqués l'atur entre els transportistes de l'illa", van emfatitzar des de l'organització.

Tampoc els pagesos i ramaders declaren haver-se sentit afectats, ja que se serveixen de la producció local per al manteniment de les seves explotacions (pinsos i productes fitosanitaris) i, exceptuant els quals es dediquen al cultiu de patata, no hi ha exportació i per tant no han perdut la seva producció. En aquest sentit, van destacar que els comerços minoristes de venda de pinsos i productes del camp s'han mantingut tota la setmana gràcies a la matèria prima emmagatzemada, però els majoristes s'han quedat sense gènere i també podrien veure's "seriosament afectats" de no arribar el subministrament en els pròxims dies.

Finalment, el sector d'esteticistes també ha patit les conseqüències ja que no tenen grans espais d'emmagatzematge i estan en un moment de bastant demanda. En aquest cas, els demanats que havien realitzat abans de l'atur dels productes rebutjables que utilitzen amb assiduïtat (guants i paper de lliteres) no han arribat i comencen a escassejar.