Balears és la comunitat espanyola on menys pa es consumeix

Actualizado: jueves, 17 julio 2008 17:59

Nou de cada 10 espanyols mengen pa diàriament, però més de la meitat consumeix poc pel "fals mite que engreixa"

MADRID/PALMA DE MALLORCA, 17 de juliol (EUROPA PRESS)-

Balears és la comunitat espanyola on menys pa es consumeix, ja que un 84 % dels ciutadans de l'arxipèlag assegura prendre-ho només dues vegades o menys al dia. En canvi, els que més pa consumeixen són els asturians, ja que la meitat assegura prendre-ho entre tres i cinc vegades al dia, juntament amb els aragonesos, murcians i bascos, que en la seva majoria reconeixen consumir aquest aliment més de dues vegades al dia.

Nou de cada 10 espanyols mengen pa diàriament, tot i que més de la meitat consumeix una quantitat menor de la recomanada pels nutricionistes per creure el "fals mite" que el pa engreixa, segons es desprèn de l'enquesta 'Hàbits i actituds dels espanyols davant del consum de pa', realitzada en el marc de la campanya 'Pa Cada Dia' i presentada avui per la doctora Carmen Gómez Candela, cap de la Unitat de Nutrició de l'Hospital La Paz de Madrid, i per Marisa Giménez, de l'Institut Quota Research, encarregat de l'informe.

El treball, realitzat a Espanya el març passat sobre una mostra de 3.000 entrevistats nacionals (2.700) i estrangers (300) majors de 17 anys d'edat, revela que set de cada 10 consultats prenen "entre mitja barra i una llesca de pa" al dia i que sis de cada deu [consumen] aquest producte "dues vegades al dia o menys", una quantitat i una freqüència de consum menor a l'aconsellada per nutricionistes.

Aquest baix consum de pa està "especialment arrelat" en les dones, ja que vuit de cada 10 prenen menys de 125 grams diaris --equivalent a una porció de pa tallat per a la taula-- o menys de dues llesques de pa de motllo. A més, més de la meitat de les espanyoles (65%) només ho consumi "una o dues vegades al dia", quan el recomanable seria consumir aquestes racions quatre vegades al dia.

El principal motiu d'aquest baix consum de pa és que la majoria dels espanyols (54%) dóna per fet que el pa engreixa, una afirmació que fan el 51 % de les dones i el 56 dels homes, sobretot joves d'entre 17 i 24 anys d'edat (70%). Per regions, on més estesa està la creença és a Múrcia, Andalusia i Aragó, davant de comunitats com El País Basc, Castella-la Manxa o Catalunya.

ENGREIXAR MÉS SENSE PA.

Aquesta "falsa creença" ha fet que Espanya s'hagi convertit, en els últims 40 anys, en un dels països europeus on menys pa es consumeix i on cada vegada es menja menys aquest producte, ja que el 2006 van ser 53,8 quilos per habitant i any, dos quilos menys que el 2005, gairebé 20 quilos menys que els que consumíem en els anys 80 i fins a 81 quilos menys que els que menjaven els nostres pares en els anys 60.

Per comunitats autònomes, Balears (84%) i Canàries (72%) són les regions on menys pa es consumeix, ja que la majoria assegura prendre-ho només dues vegades o menys al dia. En canvi, els que més pa mengen són els asturians, ja que la meitat assegura prendre-ho entre tres i cinc vegades al dia, amb els aragonesos, murcians i bascos, que en la seva majoria reconeixen consumir aquest aliment més de dues vegades al dia.

Per a la doctora Gómez Candela, aquest "fals mite" que menjar pa "només engreixa", present sobretot en els més joves, no només està empobrint la nostra alimentació, sinó que està fomentant l'obesitat tant en nens com en adults, que substitueixen el tradicional entrepà o la torrada com a font d'energia per brioixeria industrial o greixos perjudicials per a l'organisme.

"La dieta espanyola es caracteritza per una excessiva ingesta de proteïnes i greixos en detriment dels hidrats de carboni, que queden insuficients. Afegir una ració de pa amb cada menjar és una bona forma de cobrir aquestes recomanacions sense augmentar el consum de greixos", va recordar l'experta, portaveu de la campanya, qui recomana afegir "una ració de pa amb cada menjar".

Segons la nutricionista, el pa "conté poca greix" però un elevat "valor nutricional" pels seus hidrats de carboni i proteïnes, el que [le] converteix en una saludable font d'energia. A més, aporta a l'organisme vitamines del grup B, que ajuden en el metabolisme glucídic de tots els teixits, i minerals com el llumí, el magnesi, el calci i el potassi.

VALOREM EL PA I ENS AGRADA MENJAR-LO

A pesar de la por d'engreixar per menjar pa que tenen els espanyols, la majoria (80%) reconeix que gaudeix menjant-lo, més els homes (80%) que les dones (76%) i sobretot les persones d'entre 45 i 54 anys d'edat. la Rioja és la comunitat autònoma en què existeix un major gust pel pa (85%), seguida de les Balears i Múrcia (84%), Cantàbria, Castella i Lleó, Galícia i Navarra (83%).

També la majoria reconeix com un aliment bàsic en una dieta equilibrada, donant-li una nota de 7,5 en una escala de 0 a 10 pel seu valor nutricional. En les preferències dels espanyols, la barra tradicional és l'estrella per a la meitat dels entrevistats, seguida de la baguet (18%) i els integrals i la xapata (7%).

De fet, gairebé la meitat dels espanyols afegeix pa al seu esmorzar, sobretot les dones, acompanyat de melmelada i mantega (35%); oli i sal (26%); oli, tomàquet i pernil (14%), formatge i migat amb llet (4%) i la mel (1,5%), segons l'enquesta.