Balears, entre les regions amb major desproporció pel que fa a la pensió mitjana dels autònoms

Actualizado: miércoles, 25 junio 2008 13:07

PALMA DE MALLORCA/SANTA CRUZ DE TENERIFE, 25 de juny (EUROPA PRESS)

Balears està entre les regions que registren una major desproporció pel que fa a la pensió mitjana dels autònoms davant dels treballadors que s'acullen al Règim General, trobant-se en igual situació que Múrcia, Canàries, Andalusia, Aragó, Galícia, Catalunya, Castella i Lleó, Madrid, El País Basc i Astúries, segons l'Associació Regional d 'Empresaris de Castella-la Manxa (Arescam).

En aquest sentit, Arescam va puntualitzar que per jubilació la mitjana del que guanya un autònom és de 582,44 euros respecte dels 924,04 euros que cobren els treballadors del Règim General.

Això significa, segons l'associació, que és fins i tot per sota del salari mínim interprofessional de 600 euros. Arescam, a més, ha fet una altra valoració i és que dins de les comunitats autònomes també hi ha diferències.

Així, per exemple, Castella-la Manxa és la quarta comunitat autònoma en què els autònoms perceben millors pensions. Per sota, les comunitats autònomes en les que els treballadors autònoms reben millors pensions són les d'Extremadura amb una diferència d'un 34,56 % menys; València amb un 36,47 % i La Rioja amb un 36,94 % menys.

Davant d'aquestes valoracions les que més desproporció presenten són Múrcia, Canàries, Illes Balears, Andalusia, Aragó, Galícia, Catalunya, Castella i Lleó, Madrid, El País Basc i Astúries.

CONSCIENCIACIÓ.

Per tot això, Arescam, a través de la Campanya 'Parlem de la Nostra Jubilació', està conscienciant als treballadors autònoms de la regió perquè elevin les seves bases de cotització ja que aquest és un col·lectiu generador d'ocupació i riquesa però amb unes prestacions, al final de la seva vida laboral, que no sobrepassen el salari mínim interprofessional situat actualment en 600 euros al mes.

Alhora, sol·licita al Ministeri de Treball la possibilitat que qualsevol autònom pugui elevar o disminuir la seva base de cotització en els quatre trimestre naturals de cada any, a causa que fins ara, el treballador autònom poden variar les bases de cotització en dos períodes a l'any, el primer abans del dia 1 d'abril amb efecte 1 de juliol del mateix any i finalment abans del dia 31 de setembre de cada any amb efecte de l'any natural següent.

La tasca de conscienciació del col·lectiu de treballadors autònoms té com a principal missió traslladar la importància d'adequar la base de cotització als ingressos reals amb la finalitat d'obtenir una major protecció davant de contingències tan importants com la malaltia, invalidesa, jubilació o mort.