Balears és l'única comunitat que no ha millorat la seva productivitat a la feina des de 1985, segons BBVA

Actualizado: martes, 3 marzo 2009 19:05

PALMA DE MALLORCA, 3 Mar. (EUROPA PRESS) -

Balears és l'única comunitat autònoma que durant el període 1985-2007 registra un empitjorament dels nivells de productivitat a la feina, amb una taxa de variació del -0,4%, segons es desprèn d'un estudi elaborat per la Fundació BBVA i l'Ivie.

Alhora, l'estudi assenyala que el 2007 Balears presentava un nivell de productivitat de 19,3 euros per hora treballada, per sota de la mitjana nacional, situada en 20,09 euros per hora treballada. El País Basc (23,5 euros/h) i la Comunitat de Madrid (22,4) són les comunitats que presenten els majors nivells de productivitat del treball.

En canvi, Extremadura, Castella-la Manxa i Múrcia registren les taxes de productivitat més baixes, entorn de 17 euros per hora treballada, mentre que la resta de comunitats i les dues ciutats autònomes es troben al voltant a la mitjana nacional.

Existeixen alhora diferències regionals significatives pel que fa a la millora de la productivitat els últims anys, ja que en el període 1985-2007 totes les Comunitats van millorar la seva productivitat des del 0,1% al 2,5% anual, excepte Balears (-0,4%).

Galícia és la comunitat en la qual més ha crescut la productivitat en aquest període, al registrar un increment del 2,5%, seguida d'Extremadura, Astúries i Castella i Lleó.

De l'estudi també es desprèn que el nivell de productivitat ha anat millorant des de l'any 1985 en l'economia espanyola, tot i que es va estancar al final del període fins a reduir-se la taxa de variació entre 1995 i 2007 a un 0,33%.

La sèrie de quaderns de Capital i Creixement de la Fundació BBVA, que desenvolupa juntament amb l'Ivie, ofereix informació sobre les investigacions del creixement econòmic espanyol. La monografia en la qual es basa aquest quadern, Competitivitat, creixement i capitalització de les regions espanyoles, trasllada el concepte de competitivitat al nivell territorial.