Buils assegura que les empreses turístiques de les illes es mouen en marges de rendibilitat

Actualizado: martes, 22 julio 2008 20:43

MADRID, 22 de juliol (EUROPA PRESS)

El conseller de Turisme, Francesc Buils, ha assegurat avui que les empreses turístiques de les Balears continuen movent-se en marges de rendibilitat, si bé va assenyalar que aquestes aprecien un descens en els creixements interanuals de la seva activitat.

En aquest sentit, va explicar que des de la Conselleria ja s'ha explicat que la conjuntura actual està marcada per un augment en els preus al consum, l'increment del valor del petroli i el descens en les últimes xifres consolidades de la despesa turístic d'una mica més d'un 2%.

Així ho va detallar Buils a la sortida de la Conferència Sectorial de Turisme i referint-se als indicadors sobre el sector hoteler que s'han presentat avui des de l'INE i Exceltur. A la mateixa, Buils ha reivindicat que el Pla Turismne Horitzó 2020 tingui inversions concretes a Balears.

Durant la mateixa, Buils també va explicar que durant la mateixa s'ha presentat un informe de Conjuntura Turística en què es constata els aspectes anteriorment esmentats, unit al descens del mercat britànic provocat per la devaluació de la lliura. També va assenyalar la constatació del "refredament" del mercat nacional, aspecte que considera deu dinamitzar-se per mitjà dels nous plantades turístics que està portant a terme el Ministeri.

Tot i això, el conseller va emfatitzar que també s'ha deixat constància de la "fortalesa" del mercat alemany a Balears i la predisposició a col·laborar per acollir mesures de renovació de planta hotelera i inversió tecnològica en el sector.

Respecte a la reivindicació d'inversió estatal, es va mostrar confiat que en pròximes reunions bilaterals que es realitzaran el Ministeri amb les comunitats autònomes, puguin concretar-se aquest aspecte i la repercussió dels plans impulsats des de la secretaria d'Estat com és el cas el programa de renovació hotelera, les accions per a la desestacionalització i les noves línies de crèdit que vol impulsar l'executiu central.

Per al conseller, aquestes mesures han de tenir especial repercussió a Balears ja que compten amb zones que poden arribar a prop de 400.000 places d'allotjament, dimensions a les quals han de ser considerades en la plasmació d'aquestes mesures. En aquest sentit, Buils va emfatitzar també que no es pot tenir un només pla específic pel que fa al turisme a Balears sinó que altres genèrics com l'esmentat Pla 2020 deuen també incloure més actuacions específiques per a les illes.

"Amb això seria bo constatar que aquesta balança fiscal que ha estat durant tants anys negativa a Balears, se'n va concretant en inversions concretes en una comunitat que fins ara ha aportat molt al PIB turístic nacional", va remarcar el conseller.

Tot i això, el màxim responsable del Govern en matèria turística es va congratular dels avenços que s'estan aconseguint perquè les illes puguin ser un destí important en el Pla de Turisme Social Europeu. Sobre aquesta qüestió, va indicar que les gestions estan progressant entre la Conselleria de Treball i el Ministeri del ram, com revela la participació en una ponència específica sobre l'assumpte que es realitzarà al Quebec.

"Esperem poder acollir el primer programa pilot del Turisme Social Europeu gràcies al suport del Ministeri de Treball", va agregar el conseller confiant que aquest apartat i la resta de mesures empreses pel Govern puguin concretar-se a partir de setembre.