Buils espera obtenir entre 60 i 100 milions d'euros amb la regularització d'unes 15.000 places hoteleres alegals

Actualizado: miércoles, 9 julio 2008 21:18

Els sindicats exigeixen formar part de l'empresa que crearà el Govern per regularitzar les places


PALMA DE MALLORCA, 9 Jul. (EUROPA PRESS) -

El conseller de Turisme, Francesc Buils, va esperar avui que la regularització d'entre 12.000 i 15.000 places hoteleres alegals a través del Decret que aprovarà el Govern de manera "imminent" generi uns beneficis d'entre 60 i 100 milions d'euros, que, segons va explicar, es destinaran a la remodelació d'infraestructures turístiques obsoletes.

Buils va recordar que l'executiu autonòmic ja ha arribat a un acord amb els hotelers de les Balears, amb la finalitat de crear una Societat Limitada que s'encarregarà de la regularització de les milers de places hoteleres irregulars que existeixen en els establiments turístics.

El conseller, en una entrevista concedida a IB3 Ràdio i recollida per Europa Press, va manifestar que després de l'acord tancat amb el sector, que és "a l'únic al qual afecta la regularització de places", el Govern intentarà parlar amb els sindicats, amb la finalitat que puguin "visualitzar" les inversions que es portaran a terme en matèria turística, gràcies als pagaments que hauran de fer els propietaris dels llits alegals.

Per la seva banda, el secretari general de la Federació d'Hostaleria i Comerç d'UGT, Antonio Copete, va exigir que els sindicats formin part de l'empresa que crearà el Govern per gestionar totes els llits hotelers alegals que es regularitzin, així com les places que s'han donat de baixa els últims anys.

En cas contrari, va advertir que donarà per "trencada" la Taula de Turisme, el que suposarà que el Pacte per la Competitivitat "no tindrà cap sentit". Així, va recordar que els sindicats van decidir abandonar l'última reunió de la Taula de Turisme, després que Buils els "exclogués amb nocturnitat i traïdoria" de l'esmentada Societat Limitada que en principi, només estarà formada pel Govern, la Federació Hotelera de Mallorca, l'Agrupació de Cadenes Hoteleres i Sa Nostra.

Copete va estimar que actualment, existeixen entre 5.000 i 10.000 llits hoteleres alegals a les illes i va informar que la pretensió de l'executiu autonòmic és que els propietaris de les mateixes paguin per cadascuna entre 12.000 i 15.000 euros, amb la finalitat que puguin regularitzar-les a través d'un intercanvi amb les places que se n'han anat donant de baixa.

"EN IGUALTAT DE CONDICIONS"

"Volem estar en igualtat de condicions que els empresaris", va sentenciar el dirigent sindical, i alhora va considerar que "no seria lògic" que el Govern de Francesc Antich "exclogués" als sindicats de la futura empresa, quan el passat Executiu del PP va acceptar la presència dels mateixos al consorci públic que pretenia crear per regularitzar les places alegals en què també anaven a participar els empresaris i els Consells Insulars.

En similars termes es va expressar el secretari d'Acció Sindical de la Federació de Comerç, Hostaleria i Turisme de CCOO, Ginés Díez, qui va qualificar de "greu error polític" la decisió de Buils d'"excloure" als sindicats de la Societat Limitada.

En aquesta línia, va avisar que si el conseller de Turisme no rectifica, suposarà un "incompliment flagrant" del Pacte per la Competitivitat signat el passat 24 de novembre entre el president del Govern, Francesc Antich, el president de la CAEB, Josep Oliver, i els secretaris generals d'UGT i CCOO, Lorenzo Bravo, i José Benedicto, respectivament.

Per tant, el dirigent sindical va assenyalar que si no s'aconsegueix un acord amb els sindicats a la Taula de Turisme, quedarà "coixa" tota la concertació social a Balears, pel que va esperar que finalment, intervingui Antich perquè tot torni als seus "cursos normals".

Díez va estimar que actualment, els llits hotelers irregulars i les places que s'han donat de baixa sumen entre 25.000 i 28.000, de manera que, segons la seva opinió, hauran de ser gestionades a través d'un Consorci, en què participin els empresaris i els sindicats, amb l'objectiu d'afavorir l'esponjament i la modernització de la planta hotelera de l'arxipèlag.

Tot i això, va criticar que en l'última reunió de la Comissió Tècnica de la Taula de Turisme, Buils va lliurar un esborrany del citat Decret per crear una Societat Limitada dedicada a la gestió de les places alegals en les que no només s'exclou als sindicats, als quals es "relega" a un consell consultiu, sinó també "a la CAEB i al Consell de Mallorca".