La Cambra de Comerç situa la previsió de creixement de l'economia balear al 2,4 % en 2008

Actualizado: viernes, 16 mayo 2008 21:37

Gual planteja la necessitat d'incrementar l'obra pública per compensar la construcció i reivindica projectes per a Mallorca

PALMA DE MALLORCA, 16 de maig (EUROPA PRESS)

La Cambra de Comerç de Mallorca va confirmar avui que l'economia balear seguirà creixent en 2008 tot i que va situar la previsió al 2,4 %, apuntant alhora a un augment de les probabilitats de créixer a una taxa més baixa, segons es desprèn de les dades estadístics del Butlletí de Situació Econòmica (BSE) del 2007 presentat avui.

Segons els informes elaborats pel Departament d'Estudis de la Cambra de Comerç, presentats pel president de l'entitat, Juan Gual, i per la directora del departament, Catalina Barceló, el consum intern ha mostrat els primers símptomes d'alentiment i la inversió també mostra símptomes de moderació.

En concret, la taxa interanual de confiança empresarial o Indicador de Confiança Empresarial (Ice) disminueix en la comunitat, passant de 7,2 punts en el primer trimestre del 2007 a -14,9 en el mateix període del 2008, però les perspectives es mostren més optimistes per al segon trimestre, amb 4,3 punts. Tot i això, segons el parer de Barceló, la xifra pot reflectir un "desitjat optimisme" que després no coincideixi amb la realitat.

Durant l'acte, Gual i Barceló van analitzar les claus del nou escenari com a conseqüència de la crisi creditícia mundial, d'evolució desconeguda, situació que ha portat a revisar a la baixa els índexs de creixement econòmic, que, malgrat això, segueixen sent positius.

Els factors que poden influir en el seu descens per a 2008 són, a més de la moderació de les economies nacional i mundial, les contínues pujades del preu de les matèries primeres (petroli i aliments), i l'apreciació de l'euro. L'empresariat destaca la intensa competència i la debilitat de la demanda com principals factors limitadors de la seva activitat.

Al mateix temps, el sector serveis continua sent el més dinàmic i conserva el pilar de creixement de l'economia balear, impulsat, bàsicament, per l'activitat turística. El sector de la construcció es manté un creixement actiu, tot i que es contreu a causa de la disminució de la construcció residencial d'habitatges col·lectives. Paral·lelament, els empresaris del sector són els que es mostren major pessimisme.

REIVINDICACIÓ DE PROJECTES PER A MALLORCA

Precisament, el president de la Cambra de Comerç es va mostrar optimista pel que fa a la marxa de l'economia balear, especialment per les bones perspectives que es plantegen en el sector turístic, i va destacar el mercat alemany com el segment clau per a la comunitat.

Alhora, va al·ludir a l'oportunitat per invertir en béns d'equip i instal·lacions en el sector turístic per mantenir el seu dinamisme. Gual també va fer referència a la necessitat d'incrementar l'obra pública per compensar el descens de construcció privada i va aprofitar per reivindicar projectes que considera "imprescindibles", com són el Palacio de Congresos, l'ampliació del port, i més centres sanitaris i escoles. Segons la seva opinió, a més, la construcció privada tornarà a activar-se perquè a Balears "no existeix un gran estoc d'habitatges" i la demanda es mantindrà.

El màxim representant de la Cambra de Mallorca va assenyalar la conveniència de fragmentar l'anàlisi dels sectors per fer una valoració global de l'economia balear que, va dir, "permet no parlar d'una situació dolenta". Gual va destacar que cal tenir en compte que els rendiments empresarials no són negatius, sinó que el creixement s'alenteix i que confia que la situació canviï si es produeix l'esperada baixada de tipus d'interès, el que reactivarà el consum.

En 2008, el creixement nacional també es reajusta a la baixa i se situa entre l'1,8% i el 2,2%, sobretot a causa del descens del consum privat, donada l'elevada inflació. Les exportacions entren en un panorama de moderada activitat per la desacceleració de l'economia americana (2% en 2008) i l'apreciació de la moneda (1,54 euros/dòlars).