La Cambra de Mallorca i el Col·legi d'Advocats creen una Cort Arbitral per resoldre conflictes empresarials

Actualizado: lunes, 25 agosto 2008 17:30

L'objectiu és convertir la comunitat en un referent europeu de l'arbitratge en matèria turística

PALMA DE MALLORCA, 25 d'agost (EUROPA PRESS)

La Cambra de Comerç de Mallorca i el Col·legi d'Advocats treballen en la transformació de l'actual Tribunal d'Arbitratge, amb seu en la Cambra mallorquina, finalitat de la qual és resoldre conflictes empresarials amb rapidesa i sense haver de recórrer a la via judicial; que tindrà capacitat per triplicar la tramitació de casos, amb l'objectiu de convertir Balears en referent europeu de l'arbitratge en matèria turística.

La Cambra de Comerç de Mallorca i el Col·legi d'Advocats van crear el Tribunal d'Arbitratge l'any 1992, i des d'aquest momento ja s'han tramitat un total de 377 casos. La Cambra de Mallorca és, en termes relatius, la que més resolucions arbitrals ha gestionat de totes les Cambres espanyoles. "L'arbitratge és una eina molt interessant, que no només aporta molts beneficis a les parts, sinó també al sistema judicial, perquè ho descongestiona. Però encara no hi ha una cultura empresarial suficient perquè doni tot el seu potencial", va explicar el president de la Cambra de Mallorca, Juan Gual, mitjançant comunicat.

Els assumptes que poden sotmetre's a arbitratge institucional, prossegueix la nota, són molt amplis i se circumscriuen al dret privat. Bàsicament, són qüestions de l'àmbit civil de les relacions particulars entre societats o persones físiques, sobretot controvèrsies de dret civil, mercantil o societari.

El sector de la construcció és el que més encomana les seves controvèrsies a arbitratge institucional, generalment en temes com la resolució de contractes d'obra, la liquidació definitiva de l'execució i l'impagament de certificacions. Aquests no només són els casos més nombrosos, sinó també els de majors quanties econòmiques. Alhora, destaquen les resolucions contractuals, els contractes de compravenda i, més fa poc, l'arbitratge societari.

El servei ofert pel Tribunal d'Arbitratge institucional de la Cambra de Comerç i el Col·legi d'Advocats no tracta matèries relatives al dret administratiu, fiscal, penal o laboral (a la comunitat, l'arbitratge en matèria laboral el desenvolupa el Tribunal d'Arbitratge i Mediació de les Illes Balears, TAMIB). Tampoc poden ser objecte d'arbitratge les qüestions sobre les quals ha recaigut ja resolució judicial ferm i definitiva, i totes aquelles que requereixin la intervenció del Ministeri Fiscal. Hi ha d'haver, a més, lliure disposició de les parts i estar incloses en els contractes les clàusules arbitrals.

AVANTATGES DE L'ARBITRATGE

L'agilitat és un dels principals beneficis del sistema arbitral. Les controvèrsies es resolen en un termini mitjà d'entre quatre i sis mesos, i, en no cabre la segona instància, el temps del procediment sempre és més curt que en la via judicial ordinària. A més, les parts poden elegir a l'àrbitre, amb alta especialització, i fixar el calendari.

La confidencialitat del procediment i del laude, i la possibilitat d'establir normes per al procés, lloc de celebració i fins i tot l'idioma són altres trets positius del sistema. Alhora, els costos solen ser menors que els generats per la justícia ordinària i, en el cas del Tribunal de la Cambra i el Col·legi d'Advocats, un altre avantatge és que s'ofereix assessorament i infraestructura personal, tècnica i burocràtica.

L'arbitratge que es planteja des de la Cambra i el Col·legi és de dos tipus: de dret i d'equitat. El de dret es regula a través de la Llei, mentre que el d'equitat busca solucions més adaptades a la situació de les parts, basant-se més en principis d'igualtat i humanitat que en rigorosos preceptes legals.

El Tribunal de la Cambra ha tramitat, des de 1992 a 1997, 152 i 225 arbitratges de dret i equitat, respectivament. De les 377 sol·licituds, 214 han conclòs en 'fallos' o laudes, que són vinculants per les parts; 100 s'han resolt mitjançant acord previ voluntari; 47 no han estat admesos per algun defecte o per no ajustar-se als requisits per l'arbitratge, i 16 estan, en aquests moments, en tràmit.

La Cort Arbitral tindrà un funcionament semblant al de l'actual Tribunal d'Arbitratge, però permetrà gestionar més casos i donarà cabuda a múltiples col·lectius professionals, com advocats, notaris, agents de la propietat immobiliària, arquitectes, aparelladors, perits, administradors de finques, metges, etc. "Preveiem que la Cort possibilitarà triplicar la demanda", va assenyalar Gual.

La Cambra de Mallorca considera important que les empreses tinguin l'opció de dirimir problemes contractuals sense haver d'acudir a la justícia ordinària. L'arbitratge, per tant, és un servei que creu imprescindible potenciar i, per aquest motiu, el ple de la Cambra va aprovar el mes passat la creació d'una comissió específica que tractarà aquests assumptes. Actualment, la Cambra de Mallorca té altres 10 comissions sectorials: Promoció Exterior; Comerç Interior; Restauració; Turisme; Indústria i Medi Ambient; Construcció, Promoció Immobiliària i Infraestructures; Innovació; Transports; Assistència a Empreses, i Formació.

La mitjana de les quanties dels assumptes arbitrats oscil·la entre 30.000 i 90.000 euros. Les reclamacions econòmiques dels conflictes, tot i això, van des de 600 euros fins a un cas que s'eleva fins a 25 milions d'euros.