El català es presenta com llengua de futur a la Fira Expolangues, que arrenca avui a París

Actualizado: miércoles, 3 febrero 2010 11:30

El conseller de presidència del Govern balear, Albert Moragues, acudirà a la Fira


BARCELONA, 3 Feb. (EUROPA PRESS) -

La llengua catalana es presentarà a la Fira Expolangues 2010, on és convidada d'honor, com un idioma transfronterer --es parla en quatre Estats--, de futur i amb 10 milions d'europeus; una visió de "normalitat" per treure-li l'etiqueta de minoritari que sovint se li ha penjat.

Expolangues se celebra a París des d'avui i fins al 6 de febrer. És un certamen en el qual el català sempre ha tingut un estand però mai el central de la fira, de 100 metres quadrats, en què a més d'explicar que el català té parlants a Espanya, Andorra, França i Itàlia, presentaran aplicacions informàtiques en català i tots els mitjans de comunicació que existeixen en aquesta llengua.

Els sis representants de les institucions que s'agrupen en la Fundació Ramon Llull van signar el 21 de gener a Barcelona el document 'El català, llengua de 10 milions d'europeus', en què a més de felicitar-se per la invitació de Expolangues, recorden el seu desig que sigui plenament oficial a Europa i algunes de les seves particularitats, com que és la 20 llengua que més edita en el món, malgrat ser la 84 en nombre de parlants.

Van signar el document el cap del Govern d'Andorra, Jaume Bartomeu; el vicepresident de la Generalitat catalana, Josep-Lluís Carod-Rovira; el conseller de Presidència del Govern balear, Albert Moragues; el conseller general dels Pirineus Orientals, Marcel Mateu; l'alcalde de Morella i representant de la Xarxa de Ciutats Valencianes Ramon Llull, Joaquim Puig, i el vicesíndic de L'Alguer (Itàlia), Mario Conoci.

Segons el conseller general dels Pirineus Orientals, per a ells és especialment significatiu anar a aquesta fira per a promocionar el català, ja que representen "l'accent català de la República Francesa", on se la considera una "llengua regional". "Va més enllà del món rural; la parlen 10 milions de persones", va recalcar Mateu.

Puig, representant valencià, ha avisat: "Fins que el Govern valencià no comparegui, les ciutats valencianes reivindicarem l'accent valencià", referint-se a la negativa de la Generalitat Valenciana de sumar-se a la Fundació Ramon Llull.

En la jornada "històrica" que va tenir lloc avui amb aquesta firma, segons ha destacat Carod-Rovira, Moragues va observar que el dels territoris de parla catalana és un "poble que ha de sortir al carrer" per reivindicar la seva llengua, la que "les seves institucions desestimen". "No hi ha suficient amb el tebi reconeixement espanyol", ha dit Moragues, i ha demanat treballar pel reconeixement internacional del català.

En aquest sentit, el president andorrà va comentar que al seu país el multilingüisme és "molt normal" per les necessitats frontereres amb França i Espanya.

El director de l'Institut Ramon Llull (IRL), Josep Bargalló, va repassar la programació catalana en Expolangues, que es promocionarà amb anuncis televisius protagonitzats per l'actor Sergi López i centenars de cartells en el metro de París, amb la 'ç' de fons.

En la inauguració de Expolangues, que es farà avui, es projectarà un documental que, a manera de viatge pels territoris de parla catalana, mostra la diversitat de la llengua i el seu ús comú. El grup teatral Comediants tancarà el 6 de febrer la fira.

Expolangues rep unes 25.000 visites de professionals de la llengua i estudiants a la recerca de productes multimèdia de lingüística o turístics, com colònies d'estiu sobre idiomes. Els anteriors convidats d'honor han estat el xinès, el rus i les llengües oficials de la Unió Europea.