La Comissió Mixta per la UE debatrà la moció de Sampol per impulsar que es doti de major finançament a les illes

Actualizado: viernes, 21 noviembre 2008 19:27

La moció també reclama que s'aprovi una clàusula d'excepció insular de les polítiques de liberalització dels serveis públics

MADRID, 21 de novembre (EUROPA PRESS)

La Comissió Mixta per a la UE debatrà la setmana que ve la moció impulsada pel senador autonòmic per Balears, Pere Sampol, per instar el Govern a incloure a totes les illes de la Mediterrània com zones transfrontereres perquè accedeixin a majors quotes de finançament de la política regional europea.

A més, el senador del Bloc per Mallorca també proposa que s'impulsi des de l'Executiu l'aprovació d'una clàusula d'excepció insular en el cas de les polítiques de competència i liberalització dels serveis públics. "Cal reconèixer l'existència de monopolis naturals (subministrament d'energia elèctrica) i la necessitat de serveis públics (connexions aèries)", exposa la moció.

Juntament amb la iniciativa de Sampol també es debatrà la moció conjunta amb els senadors Alfredo Belda (CC) i José Manuel Pérez Bouza (BNG) per la qual "s'insta el Govern que promogui i recolzi en el si de la Unió Europea les mesures fiscals conduents a pal·liar els efectes negatius de la forta pujada dels carburants en els sectors pesquer, agrari i del transport".

SAMPOL PROPOSA CREAR UN ESTATUT PERMANENT PER A LES ILLES

La iniciativa impulsada pel senador del Bloc per Mallorca sol·licita, a més, que s'aprovi en l'àmbit comunitari un Estatut Permanent per les Illes Europees que, en el mateix sentit que l'estatut de regions ultraperifèriques, reculli un paquet de mesures específiques "per compensar la insularitat".

A més, Sampol reclama per mitjà de la moció la inclusió de les Balears a l'espai 'INTERREG III A' per reconèixer el caràcter fronterer de l'arxipèlag amb el nord d'Àfrica, així com amb l'Estat francès i italià respectivament.

Un altre dels punts destacats de la moció és l'instar el Govern que promogui la creació "amb l'objectiu d'impulsar les accions i programes específics per la insularitat".

A més es reclama la creació d'una Política Agrària específica per a les Illes Europees, "per primar la qualitat i els alts costos de la producció agrària illenca davant la quantitat agrícola continental".

Finalment també s'exigeix la Declaració de Zona Agrícola Desafavorida per a totes les illes, que implica una prima directa per al pagès per àrea cultivada.