El Consell va atendre a 66 dones víctimes de violència de gènere des de juliol del 2008 a Andratx, Capdepera i Pollença

Actualizado: jueves, 11 febrero 2010 16:25


PALMA DE MALLORCA, 11 Feb. (EUROPA PRESS) -

El Consell de Mallorca ha anunciat avui que, des de juliol del 2008, quan es va posar en marxa el projecte de sensibilització i atenció a la violència contra les dones, ha atès als municipis d'Andratx, Capdepera i Pollença a un total de 66 dones que han estat víctimes de violència de gènere, tot i que únicament 25 d'elles van denunciar.

En roda de premsa la consellera insular d'Esports i Joventut, Josefina Ramis, ha assenyalat que van rebre 74 peticions però que vuit dones no van arribar a presentar-se a la primera consulta.

A més, va detallar que 42 de les 49 que han assenyalat haver patit ser maltractades van patir un dany físic, mentre que 38 també ho van patir psicològic. Les 22 fèmines restants van al·legar violència creuada amb la seva parella, o no van informar sobre els motius concrets per acudir al servei.

La majoria d'aquestes persones van patir un maltractament que va tenir una durada d'entre un i cinc anys, seguides pels qui ho van patir de sis a 10 anys o durant més de 20. Les dones ateses eren en un 29% dels casos casades, en un 27% fadrines i, la resta, es trobaven en diferents situacions com separació, divorci o tramitant alguna d'aquestes possibilitats.

D'altra banda, gairebé la meitat de les dones tenen entre 31 i 50 anys, edat que suposa l'època de criança dels fills de manera que s'intueix que les conseqüències de la violència van poder ser sofertes també pels menors. A més, la majoria de les fèmines són de nacionalitat espanyola amb un nivell baix d'estudis.

Ramis ha indicat que, a més d'aquesta experiència pilot en els tres pobles de Mallorca, es va desenvolupar un programa de sensibilització dirigit a diferents col·lectius com professionals dels serveis socials i centres de salut, mediadors culturals i estudiants.

TALLERS EDUCATIUS

En aquest sentit, la consellera ha remarcat la importància de treballar amb el col·lectiu jove per a, així, conscienciar-los i evitar que continuïn pensant que "la dona està sotmesa", ha assenyalat la directora insular d'Igualtat, María José Varela.

Regidores dels tres municipis que es van beneficiar d'aquesta experiència pilot van incidir en la necessitat de desenvolupar iniciatives d'aquest estil en pobles que estan allunyats de la capital. A més, han lamentat el fi del programa, de manera que la consellera insular ha explicat que s'obrirà una convocatòria de subvencions perquè els municipis que ho desitgin es presentin.

D'altra banda, Ramis ha recordat que el Consell ha atorgat ajudes econòmiques a dones que han estat víctimes de violència de gènere, que oscil·len entre els 1.500 i els 2.300 euros, per evitar que les que no siguin independents econòmicament deixin de denunciar el maltractament.

Aquest programa es va posar en marxa amb la intenció de, d'una banda, sensibilitzar a la societat sobre la importància de detectar i prevenir les situacions violències, i, per un altre, oferir un servei d'assistència psicològica ràpid per a les dones víctimes de violència de gènere. A més, l'agost ha començat una iniciativa per arribar a les dones que tinguessin problemes familiars greus.

Precisament, avui es va fer públic que els Jutjats de violència sobre la dona de Balears van rebre un total de 1.203 denúncies en el tercer trimestre del 2009, període durant el que es van sol·licitar als jutjats de Violència sobre la dona 424 ordres de protecció, de les quals només la meitat (52%) han estat acordades per aquests òrgans judicials.

Així ho posen de manifest les dades publicades avui per l'Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere del Consell General del Poder Judicial, que assenyala que a les illes s'han registrat entre els mesos de juliol i setembre 22,6 denúncies per cada 10.000 dones, 7,4 punts per sobre de la mitjana nacional (15,2 denúncies).