La Conselleria d'Agricultura solta en el mar mil exemplars de '[corbina]' per repoblar les aigües de Mallorca

Actualizado: jueves, 27 marzo 2008 20:11

PALMA DE MALLORCA, 27 de març (EUROPA PRESS)

La Conselleria d'Agricultura i Pesca està deixant anar aquests dies a la mar un miler d'exemplars de 'corbina' (Argyrosomus regius), criats en el Laboratori d'Investigació Marina i Aqüícola d'Andratx (Limia), amb la intenció de repoblar les aigües de Mallorca d'aquesta espècie, considerada extingida ja fa més de 50 anys.

Per mostrar aquesta actuació, la consellera del ram, Mercè Amer, i la directora general de Pesca, Patricia Arbona, es van embarcar aquest matí en el llaüt 'Pedaç', i van participar en l'amollada de dos-cents exemplars de corbina a la costa del llevant mallorquí. Segons ha assenyalat la consellera, "un dels principals objectius de la política de la Conselleria és la defensa dels recursos marins i del mig natural".

Uns recursos marins que es troben amenaçats per la degradació progressiva dels caladors litorals, fet habitual, d'altra banda, a la major part dels països industrialitzats. Segons va explicar Amer, "el millor sistema per regenerar els 'estocs' pesquers és deixar que la naturalesa actuï".

Es tracta d'una espècie d'alt valor comercial molt amenaçada i en perill d'extinció a les Illes Balears. De fet, la 'corbina' es dóna per desapareguda, ja que no s'ha enregistrat cap captura a les Illes Balears des dels anys 60. La setmana passada ja es van deixar anar més de vuit-cents exemplars.

Per tot això, el Limia ha desenvolupat els últims temps un projecte de recuperació i repoblació de la corbina, que ha consistit en la cria a les seves instal·lacions d'aquesta espècie. De fet, el laboratori de Pesca ha estat el primer centre a Espanya en aconseguir la seva reproducció en captiveri.

En les reserves marines s'ha observat com les comunitats marines tornen elles mateixes al seu antic equilibri, una vegada s'elimina la pesca. Tot i això, no és possible establir reserves per tot arreu i s'han de prendre un altre tipus de mesures, com les repoblacions".

En les primeres campanyes de repoblació, els exemplars es deixaven anar sense marcar, però ja des de l'any 2001, els exemplars s'alliberen marcats amb una marca gris en forma de tub que porta un número d'identificació i un telèfon de contacte.

Amb aquesta senyalització s'ha permès obtenir dades molt interessants sobre la biologia dels peixos alliberats, així com portar un recompte dels exemplars que s'han pescat i els que encara segueixen en llibertat. En aquest sentit, la consellera de Pesca ha destacat "la importància de la col·laboració ciutadana en la tasca de recuperació de marques i aportació de dades".