La Conselleria de Salut ultima un protocol de violència de gènere que s'adapti a la realitat de les Illes

Actualizado: miércoles, 4 junio 2008 21:04

PALMA DE MALLORCA, 4 Jun. (EUROPA PRESS) -

La Conselleria de Salut i Consum ultima un protocol de violència de gènere per als centres de salut d'Atenció primària que s'adapti a la realitat específica de les Balears i que espera que estigui en funcionament entre l'últim trimestre del 2008 i el primer trimestre de 2009, una vegada s'hagi presentat als professionals de tots els centres de salut de la Comunitat.

Així ho ha anunciat el conseller de Salut i Consum, Vicenç Thomàs, a la Comissió no Permanent de Salut del Parlament, qui va recordar que el Protocol estatal per a l'actuació sanitària cap a la violència de gènere, aprovat el desembre del 2006 pel ple de la Comissió Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, ja s'aplica a les Illes, però l'objectiu és disposar d'un instrument que doni resposta a les necessitats específiques dels ciutadans de les Balears.

El protocol que s'està elaborant té com finalitat que el personal sanitari pugui prestar una atenció integral -física, psicològica, emocional i social- a les dones que acudeixin a un centre sanitari en un cas de violència de gènere.

Concretament, Thomàs va explicar que abordarà temes específics com la intervenció i anàlisis davant de l'agressió sexual, aspectes legals relacionats amb les mutilacions genitals femenines o la problemàtica particular de la població immigrant.

La Conselleria i el Ministeri de Sanitat estan elaborant un conveni de col·laboració que té com a objectiu potenciar les polítiques de gènere en les estratègies i programes de salut. Aquesta línia d'actuació emana de la Llei Orgànica 1/2004 de mesures de protecció integral de la violència de gènere, que atorga un paper específic als professionals sanitaris per a la detecció d'aquests casos, així com el desenvolupament de programes de sensibilització i formació continuada del personal sanitari per millorar el diagnòstic precoç.

En concret, el contingut d'aquests programes formatius, que seran cofinançats pel Ministeri i la Conselleria, anirà dirigit al personal de serveis considerats com claus: professionals dels equips d'Atenció primària, d'Urgència, de les Unitats de Salut Mental i d'Atenció a la Dona.

AGRESSIONS SEXUALS

D'altra banda, Thomàs va assenyalar que un grup de treball integrat per representants de la Direcció general de Salut Pública i dels Serveis de Ginecologia dels hospitals públics de les illes està treballant en la creació d'un registre únic d'agressions sexuals i ja s'està redactant el qüestionari de recollida de dades.

Aquest és un dels punts que preveu el Protocol d'actuació en cas d'agressions sexuals aprovat el març del 2007 per representants del Govern i de l'executiu central -Delegació del Govern, Tribunal Superior de Justícia, Fiscalia- amb l'objectiu de facilitar a la víctima una assistència adequada des del primer moment i coordinar les actuacions de l 'autoritat judicial i dels facultatius que assisteixen a la dona agredida.

Des del mes d'abril del 2007, els hospitals de Son Dureta, Son Llàtzer, el Comarcal d'Inca i Manacor -a Mallorca-; Mateu Orfila i el Centre d'Especialitats Canal Salat de Ciutadella -a Menorca-; Can Misses i Formentera -a les Pitiüses- són centres de referència perquè les víctimes es puguin fer les exploracions físiques i la presa de mostres biològiques que poden ser fonamentals en processos judicials posteriors.