Detenen 20 persones, una d'elles a Eivissa, en la desarticulació d'una xarxa d'espoliació de jaciments arqueològics

Actualizado: viernes, 11 abril 2008 13:12

EIVISSA, 11 d'abril (EUROPA PRESS)

El Cos Nacional de Policia ha detingut 20 persones, una d'elles a Eivissa, vinculades presumptament a una xarxa dedicada a l'espoliació de jaciments arqueològics que operaven a nivell nacional, sobretot en les comunitats autònomes d'Aragó, València i Andalusia.

En l'operació desenvolupada per la Brigada de Patrimoni Històric de la Policia Nacional s'han intervingut milers de peces arqueològiques de tota mena, més de 12.000 monedes de diferent tipologia i època, 72 armes de foc i 8 detectors de metalls en 24 registres realitzats, va informar la Policia Nacional en un comunicat. El detingut a Eivissa se li imputen delictes de tinença il·lícita d'armes i receptació de material espoliat.

Els detinguts es desplaçaven als jaciments localitzats proveïts de detectors de metalls i estris per fer excavacions, i fins i tot a un dels arrestats se li va intervenir un manual de comportament davant d'eventuals actuacions policials contra els delictes d'espoliació.

Els béns que localitzaven eren comercialitzats directament entre persones conegudes pels autors de l'espoliació i en establiments comercials. Altres vegades, també ho feien a través de pàgines de subhastes a Internet, que s'ha convertit en un important punt de trobada entre saquejadors i clients.

L'operació "Pitufo" es va iniciar el mes d'octubre passat a partir de les informacions obtingudes durant l'execució de l'operació "Vivo", realitzada l'any 2006, que va culminar amb l'arrest de 24 persones i en què van ser recuperades milers de peces de gran valor arqueològic. Coordinada per la Unitat Central de Delinqüència Especialitzada i Violenta (UDEV).

La mateixa ha comptat amb la col·laboració d'especialistes policials de les Direccions Superiors de Catalunya i València, i de les Comissaries de Còrdova, Jaén, Castelló i Alacant. En l'execució de l'operació, i dirigits pels respectius Delegats de Patrimoni, també han participat funcionaris de les comissaries de Saragossa, Granada i Lugo.

Les investigacions han determinat que les restes arqueològiques eren comercialitzats moltes vegades a través d'internet mitjançant subhastes i fins i tot es va arribar ha oferir en algunes peces supòsits certificats d'autenticitat. Tot i això, els agents policials han aconseguit identificar i detenir als compradors que reiteradament es feien amb els béns espoliats.