Els assumptes pendents als jutjats de les Balears van superar les 70.000 causes, després de créixer un 2,70% el 2007

Actualizado: miércoles, 19 marzo 2008 18:11

Es manté la tendència a acumular assumptes, ja que es reflecteix una "insuficiència" de mitjans per absorbir totes les causes ingressades

PALMA DE MALLORCA, 19 de març (EUROPA PRESS)

Els jutjats de les Balears van tancar 2007 amb de 70.261 causes pendents, un 2,7 % més que al final de 2006, segons reflecteix la Memòria sobre l'estat, funcionament i activitats del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears presentada avui pel seu president, Antoni Terrassa, davant la presidenta del Parlament, Maria Antònia Munar.

Durant la presentació, Terrassa va destacar que del total d'assumptes pendents, la jurisdicció penal és la que més causes manté en llista d'espera (36.148), tot i que és la que menys incrementa aquesta xifra de casos pendents (1,25% més que el 2006), seguida en nombres absoluts de la jurisdicció civil (28.266 casos i un increment del 4,05 %).

Els jutjats del contenciós administratiu són els únics que han vist reduït el seu nombre de pendents (-13,59 %), situant-se en els 3.110, mentre que la jurisdicció social va ser la que més treball va acumular en l'últim any, amb 2.341 causes pendents i un increment de les mateixes del 20,30 per cent.

Segons el parer de Terrassa, existeix un "dèficit estructural" a l'hora de resoldre les causes pendents, assenyalant que els jutjats de l'arxipèlag compten amb una situació "d'insuficiència" per poder atendre el que hi entra any a any.

Sobre aquesta qüestió, el president del TSJIB va destacar que l'esforç resolutori actual "resulta insuficient" fins i tot per absorbir els assumptes ingressats durant la mateixa anualitat (205.774) i el cúmul d'assumptes pendents que s'arrossega de l'anualitat anterior (68.409), de manera que l'evolució es mostra segons la seva opinió, "desfavorable" ja que es manté la tendència a acumular assumptes pendents (70.261).

En aquest punt, Terrassa va subratllar que segons l'estudi de la Justícia per Tribunals Superiors, Balears presenta la segona major taxa de litigiositat entre totes les Comunitats Autònomes, amb 211,62 assumptes per cada 1.000 habitants, el que situa la regió molt per sobre de la mitjana de 179,91 per cada 1.000 habitants. En el que afecta a la proporció entre jutges i població, Balears ocupa el tercer lloc "teòric" amb una mitjana d'11,69 per cada 1.000 habitants.

Així, Terrassa va indicar que aquestes xifres són conseqüència del fet que les estadístiques no preveuen factors com la població flotant inherent al sector turístic, el fenomen més recent de la immigració i la 'multi-insularitat'.

TARDANÇA EN ELS PROCESSOS

Pel que fa al lapse de tardança del procés, la memòria assenyala com situació més apressant l'existent als jutjats del Contenciós Administratiu, que suporten una espera mitjana superior a l'any, sent menor als nou mesos per als Jutjats del Civil, superior als dos mesos i mig pels del Penal i superior als cinc mesos en el Social.

Per a Terrassa, es mantenen encara dues situacions "preocupants" com és la càrrega que suporta el Jutjat Penal número 8 de Palma per a les executòries, per la seva "incapacitat" per afrontar la càrrega de treball. Així, segons Terrassa, la involució d'aquest Jutjat és "la més preocupant de tot el territori", ja que comptava amb 5.551 causes pendents a final del 2007, el que fa que, segons es reflecteix a la memòria, es corri un "sever risc" de prescripció de les penes per infraccions criminals lleus, ja que compten amb un termini màxim d'execució menys ampli.

SIS NOUS JUTJATS DE PRIMERA INSTÀNCIA

Terrassa va apuntar que una altra de les situacions preocupants passa per la gran entrada d'assumptes als jutjats de 1a Instància de Palma, tot i que la seva situació, amb l'increment de Jutjats, ha permès esbossar una certa disminució en l'acumulació d'assumptes pendents gràcies a l'increment també de l'esforç resolutori.

Tot i això, el president del Tribunal va recalcar que caldrien sis nous Jutjats de Primera Instància a Palma per poder adequar la seva càrrega de treball. En Primera Instància, el nombre d'assumptes pendents a final del 2007 va créixer un 5,18%, fins a situar-se en les 11.833 causes a resoldre.

SITUACIÓ DELS EDIFICIS

Finalment, la memòria inclou una part en la qual s'avalua la situació dels edificis judicials, on el pitjor parat és l'edifici dels Jutjats de 1a Instància i Instrucció i del Penal d'Eivissa, ja que la memòria reflecteix que és la situació que "amb major urgència" reclama solució en matèria d'edificis judicials.

Així, es descriu "l'esgotament" de la seva capacitat, la "vetustat, obsolència i inadequació completa, total i absoluta" de l'edifici, del qual s'assegura és contrari "a qualsevol principi d'organització i concentració de serveis".

Un altre dels edificis que surt pitjor parat és el de 1a Instància i Instrucció de Ciutadella, ja que es reflecteix que aquesta ubicació presenta "obsolència" a les seves instal·lacions, així com deficiències arquitectòniques que generen "disfuncionalitat i falta d'espai".

També s'esmenta l'edifici dels Jutjats de Via Alemanya, sobre el qual es considera "ha esgotat el seu espai" després de la futura ubicació en aquest edifici dels dos Jutjats de violència sobre la dona, i alhora s'atribueix a les obres de remodelació la situació de "desorganització i precarietat de mitjans" en la ubicació.