Els nivells de recursos hídrics dels aqüífers de les Balears són "estables i normals"

Actualizado: viernes, 11 abril 2008 18:13

MADRID, 11 d'abril (EUROPA PRESS)

La situació dels aqüífers de l'arxipèlag balear presenta uns nivells "estables i normals" respecte als nivells de recursos hídrics, i actualment es realitza una "bona gestió" de l'aigua disponible.

Així es va detallar des de la Conselleria de Medi Ambient, va precisar que els aqüífers de l'arxipèlag es troben en condicions òptimes, i que les illes no estan en un període de sequera tal com s'està produint en alguns punts peninsulars.

Tot i això el departament dirigit per Miguel Ángel Grimalt té present les condicions climatològiques del Mediterrània, i la possibilitat que existeixin "cicles de sequera" en alguns períodes, aspecte que entra dins de la normalitat tenint en compte les singularitats del Mediterrània, de manera que qualsevol precipitació que es produeixi serà positiva.

Sobre la situació dels recursos hídrics a les illes, la Conselleria va recalcar que els mitjans desplegats orientats a l'emmagatzematge de l'aigua s'estableixen en funció de les necessitats actuals i en les previsions de pròxims anys.

En aquest sentit, es va apuntar a la incorporació de noves instal·lacions es troba la font de conducció de Sa Costanera --destinada al proveïment de la zona de la Badia de Palma --i que cobrirà un mínim d'una quarta part del consum-- mitjançant l'aprofitament dels excedents hídrics de la Sierra de Tramontana.

El projecte d'obra autoritzat en 2002 pel Ministeri de Medi Ambient consisteix a cinc actuacions, com són la conducció Sa Costanera-Son Pacs; l'aportació de la Vall de Sóller; el ramal de subministrament a Sóller; el ramal de subministrament a Bunyola; i la conducció a S'Estremera per a la injecció de l'aqüífer de la zona.

La previsió és la seva posada en marxa es donarà possiblement en el mes de juny i es basa en una reserva per infiltrar aigua segons les necessitats en l'aqüífer. El sistema de conduccions indica que la principal uneix la captació de Sa Costanera amb el dipòsit de Son Pacs, mitjançant una canonada de més de 30 quilòmetres de longitud, dels quals els primers 9,6 quilòmetres, entre Sa Costanera i Sóller, seran executats en tram submarí.

La resta de la conducció, subterrània, consisteix a un tram d'impulsió de 8 quilòmetres de longitud i un tram de gravetat de 13 quilòmetres.

A més, s'inclou un dipòsit regulador de 54.000 metres cúbics i una estació de bombament de 10.000 CV de potència. L'aportació d'aigua de la Vall de Sóller permetrà la captació dels excedents de S'Olla i Lladonera que s'incorporen al dipòsit anterior mitjançant una conducció de 4 quilòmetres de longitud.

Precisament, ahir, el Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic (GIECC) va advertir en un informe la possibilitat que els recursos hídrics es reduïssin als països de l'entorn Mediterrània per a l'any 2050, anunci que també coincideix amb la situació de sequera que s'ha agreujat a Catalunya.

Sobre aquesta qüestió, la responsable de la campanya de Canvi Climàtic de Greenpeace, [Raque] Pila, va detallar en declaracions a Europa Press que el descens de la [hidricidad] pot deure's a diversos factors, i que depenent de les gestió dels recursos, afectarà de "més gran o menys manera" a les regions mediterrànies.

Per a Pila, les "hipòtesis de futur" del GIECC queden "preocupants" i va advocar per tenir-les presents per no seguir "malgastant" aigua per mitjà d'alguns dels actuals sistema de consum i gestió d'aquest recurs.