Els sindicats es manifestaran per separat dimecres que ve a Palma contra la reforma laboral

Actualizado: lunes, 28 junio 2010 17:04

CTA acusa UGT i CCOO de falta "credibilitat" a l'estar "subvencionats i afavorits" pels poders públics i econòmics


PALMA DE MALLORCA, 28 Jun. (EUROPA PRESS) -

Els sindicats UGT, CCOO i STEI-i, d'una banda, i CGT, CNT i CTA, per l'altre, han convocat per al pròxim 30 de juny sengles mobilitzacions a Balears per protestar contra la reforma laboral aprovada el passat 16 de juny pel Consell de Ministres, així com per expressar el seu profund rebuig a les mesures de retallada adoptades pel govern Espanyol dirigides a reduir el dèficit. Malgrat que l'objecte de les manifestacions és idèntic, els sindicats celebraran dues concentracions diferents.

El secretari d'Acció Sindical de CTA a Balears, Vicente Izquierdo, ha explicat en roda de premsa que la protesta convocada per al dimecres, a les 19.00 hores a la Plaça d'Espanya de Palma, per aquesta central, al costat de CNT i CGT, pretén evidenciar el "no fer res" dels sindicats majoritaris -en al·lusió a CCOO i UGT-, als quals ha acusat de ser els "subalterns" del Govern i de les patronals.

A la mateixa hora, CCOO, UGT i STEI-i van celebrar una altra compareixença de premsa per exposar el seu punt de vista de la manifestació, que se celebrarà mitja hora més tard en el mateix lloc, a Palma. Així, la secretària general de CCOO, Katiana Vicens, ha explicat que les accions previstes per a dimecres que ve, que va qualificar d'"avantsala" de la vaga general (convocada per al 29 de setembre), tenen com finalitat donar una resposta "contundent" al "gir antisocial i antieconòmic" del Govern, ja que la reforma laboral "abarateix l'acomiadament, perpètua la contractació temporal i dóna major poder als empresaris", a més de "qüestionar la negociació col·lectiva".

En aquest sentit, Vicens va exigir que es retiri la reforma laboral, que es reconegui la negociació col·lectiva i que es mantingui el sistema de pensions, després de considerar que el decret de l'Executiu central és "injust, regressiu i molt pitjor" que els esborranys anteriors.

En la mateixa línia, el secretari d'Acció Sindical d'UGT a les illes, Manuel Pelarda, ha assegurat que les mesures aprovades pel Consell de Ministres són "les més neoliberals d'Europa" tot i haver estat adoptades per un govern "suposadament" socialdemòcrata, ja que, després de la reforma, l'Estat "subvencionarà els acomiadaments improcedents" a través del seu abaratiment.

Pelarda ha afirmat a més que després de les mesures adoptades per les administracions amb la finalitat de reduir el dèficit desapareixerà el Servei d'Ocupació dels Illes Balears (SOIB) i es crearan més Empreses de Treball Temporal (ETT).

Davant d'aquesta conjuntura, el responsable autonòmic d'Acció Sindical d'UGT va augurar que els àmbits que es veuran afectats de manera imminent per pròxims retallades són l'educació, la sanitat, els subsidis d'atur i les pensions.

Per la seva banda, el secretari general d'STEI-i, Biel Caldentey, ha explicat que si no es graven les grans fortunes o no s'aposta per la progressivitat de l'IRPF es produiran més retallades socials, que, segons la seva opinió, fomenten l'"individualisme" al desacreditar als mecanismes col·lectius.

Pel que fa als altres sindicats convocants, el secretari d'Acció Sindical de CTA, tot i que es va mostrar d'acord amb la vaga general, va recalcar que deuria haver-se convocat aquest mes i no després de l'estiu, i alhora va carregar contra UGT i CCOO, als quals ha acusat de no tenir "credibilitat" a l'estar "subvencionats i afavorits" pels poders públics i econòmics.

Finalment, el secretari d'Acció Jurídica i Salut Laboral de CGT, Bernat Gelabert, ha reiterat que la vaga deuria haver-se convocat "moltíssim abans" i ha lamentat que "els de sempre" (en relació amb els treballadors) hagin de pagar els perjudicis de la crisi, a pesar si no hagués estat ells els que l'han causat.