Estaràs nega que hi hagi sol·licitat a la direcció del PP la inclusió d'un candidat a les eleccions europees

Actualizado: lunes, 20 abril 2009 17:23

PALMA DE MALLORCA, 20 Abr. (EUROPA PRESS) -

La presidenta del PP balear, Rosa Estaràs, va negar avui que hi hagi sol·licitat a la direcció nacional del partit la inclusió en les llistes a les eleccions europees d'un candidat elegit expressament per la junta regional.

Així ho ha indicat Estaràs després que la premsa publiqués que el PP de les illes acceptaria l'eurodiputat proposat per la direcció nacional, Antonio López Istúriz, si acceptaven incloure a un altre candidat. Alhora, ha assenyalat que "quan toqui" anunciarà les llistes al comicis del pròxim 7 de juny i que totes les persones que "surtin escollides" defensaran els interessos de les illes.

D'altra banda, pel que fa a la sessió parlamentària de demà, Estaràs ha recordat que el seu partit sol·licitarà la derogació del Decret 24/2009, que regula l'exigència dels coneixements de la llengua catalana a l'àmbit de la sanitat pública, així com la revocació del Pla de Normalització Lingüística -que preveu més de 900 actuacions per al foment del català-.

REPROVACIÓ DE THOMÀS

Alhora, demanaran la reprovació de l'actuació del conseller de Sanitat i Consum, Vicenç Thomàs, perquè considera que "governa d'esquenes al sector". La 'popular' va exigir el Govern "que torni el sentit comú" a les seves polítiques lingüístiques perquè existeixi un "equilibri" entre el català i el castellà.

Així, va manifestar que el PP considera que la llengua ha de ser un mèrit en el sector sanitari de manera que l'illa compti amb els millors professionals en aquest àmbit i, una vegada estiguin a Balears, se'ls incentivi perquè adquireixin el coneixement del català ja que, segons ha assegurat, "la imposició genera anticossos".

Referint-se al cas d'un centre escolar d'Eivissa que va negar un nen amb dislèxia examinar-se en castellà, la presidenta popular ha remarcat que el sistema educatiu "cal adaptar" els alumnes amb problemes d'aprenentatge. Per aquesta raó, ha afirmat posar-se "a disposició dels pares" perquè la seva educació no s'endarrereixi per assumptes lingüístics.

Estaràs ha subratllat, així, que cal combinar l'estimació a la llengua pròpia amb la llibertat de totes les persones a expressar-se com desitgin.

Amb la moció, els populars tenen la intenció que el Parlament rebutgi la "imposició de requisits" de coneixements lingüístics en la sanitat. A més, referint-se al Pla de Normalització, el partit ha indicat que el Govern hauria d'elaborar un nou que tingui en compte la verdadera realitat sociolingüística de les illes.

La proposta popular també preveu la derogació de l'article 11 del Decret 92/1997, de 4 de juliol, sobre els projectes lingüístics a l'àmbit educatiu, així com la resta de disposicions de la norma que, segons el partit, vagin en contra de l'"equilibri" de les dues llengües oficials.