El Fòrum de la Ciutadania creu que augmentar les limitacions a l'entrada d'assessors impediria nous casos de corrupció

Actualizado: lunes, 6 julio 2009 16:49

En sis mesos es preveu tenir un esborrany sobre la política de integritat de l'executiu autonòmic


PALMA DE MALLORCA, 6 Jul. (EUROPA PRESS) -

El primer treball del Fòrum de la Ciutadania, que es va encarregar d'analitzar l'ètica en el desenvolupament de les funcions del Govern, va determinar la necessitat d'augmentar les limitacions a l'entrada dels assessors i el personal de confiança com una forma d'impedir l'aparició de nous casos de corrupció com els que van tenir lloc la passada legislatura, que, segons va establir, es produeixen en àrees "de risc" com són la contractació pública, l'ús i maneig de la informació privilegiada, l'urbanisme i les empreses públiques.

El Fòrum va proposar altres mesures com la promoció de la consciència social i una política de "tolerància zero" cap a la corrupció, així com la publicació de totes les subvencions i contractes que es donin, ha informat en roda de premsa el conseller de Presidència, Albert Moragues, qui també ha indicat que en un termini de sis mesos es preveu tenir un esborrany de la política de integritat.

Aquest, segons va detallar, tindrà per objectiu canviar la imatge que es posseeix de Balears ja que l'arxipèlag és "exemple de funcionament dolent" de l'administració a causa de a la gestió feta durant el passat Govern.

D'altra banda, Moragues ha manifestat que el sector públic està "sobredimensionat" pel que ha apuntat que està "estudiant" la possibilitat de reduir tant les empreses i consorcis públics, com el nombre d'alts càrrecs.

En un altre ordre de coses, es va referir al cas que ha obert la Fiscalia Anticorrupció sobre el patrimoni l'ex president del Govern balear, Jaume Matas, i ha manifestat que quan es decideix no prorrogar el termini d'una investigació és perquè "es pensa que no hi ha indicis suficients".

INVESTIGACIÓ A MATAS

Així, ha reconegut que pot haver gent que "no entengui" què ocorre amb l'evolució d'aquest cas, quan es "filtra" un informe de la Guàrdia Civil a un mitjà de comunicació i, després, la Fiscalia General de l'Estat ho arxiva. Tot i això, ha assenyalat que aquest fet "no impedeix" que es pugui recuperar si apareixen noves proves o indicis.

En un altre ordre de coses, el Fòrum va proposar l'impuls o creació d'altres òrgans, a més del propi Fòrum, com l'Agència d'Avaluació de Polítiques Públiques i Qualitat dels Serveis, el Síndic de Greuges i la Comissió d'Ètica de Presidència.

El conseller ha indicat que mentre l'Agència s'encarregaria de fer un "treball més persistent" pel que fa al seguiment de la qualitat dels serveis, la Comissió d'Ètica "vigilaria tota la qüestió de integritat". Pel que fa al Síndic de Greuges, va qualificar d'"anomalia democràtica" que encara no s'hagi creat malgrat que existeixi previsió de fer-ho des de l'any 1993.

LLEI DEL SECTOR PÚBLIC

D'altra banda, Moragues va revelar que ja està elaborat l'avantprojecte de la Llei del sector públic de manera que actualment "comença a córrer per les Conselleries perquè facin els informes corresponents". Així, ha assenyalat que la intenció de l'executiu balear és que aquesta es debati en el pròxim període de sessions del Parlament.

El Fòrum de la Ciutadania també va procedir a l'elecció de Maria Pilar Barceló com vicepresidenta de l'òrgan. Aquest cal recordar que és una iniciativa que va sorgir del Segon Pla Estratègic de Qualitat 2007-2014 i que s'encarregarà d'avaluar la qualitat dels serveis de l'administració i fer públiques les necessitats i expectatives de la població balear.

L'objectiu d'aquest primer treball era demostrar que no existeixen "zones fosques" al Govern que "queden fora del debat", segons va detallar Moragues en una roda de premsa el febrer. Cal destacar, d'altra banda, que aquest òrgan no té cap precedent a la resta de Comunitats Autònomes.