La fundació Baleària impulsa un projecte per crear empreses sostenibles a Colòmbia

Actualizado: lunes, 11 agosto 2008 13:32

PALMA DE MALLORCA, 11 d'agost (EUROPA PRESS)

La fundació Baleària projecta la creació d'un teixit d'empreses que creuen riquesa a partir de la biosfera i millorin la qualitat de vida de l'arxipèlag de San Andrés, Providència i Santa Catalina, un conjunt d'illes colombianes situades al carib i declarades reserva de la biosfera per la UNESCO, amb l'objectiu és recuperar i aprofitar els magnífics recursos mediambientals de la zona.

La idea està impulsada per la Fundació Baleària, que en octubre del 2007 va signar un conveni per al seu desenvolupament amb el Consell Insular de Menorca, institució que s'encarrega del seu finançament.

El projecte cal en aquest arxipèlag, afectat per fondes diferències socials i on cal treballar per la integració entre les comunitats arrelades, els descendents dels antics esclaus de l'època colonial que constitueixen la població autòctona; i les no raizals, fonamentalment habitants procedents de l'interior de Colòmbia.

Així, la proposta que la Fundació Baleària va presentar al Consell Insultar de Menorca apostava per la millora agroecològica del terra, el cultiu del plàtan, la producció de fongs comestibles, l'aprofitament de subproductes pesquers, l'ús artesanal de fibres natura els o l'adequació de camins ecològics com primers passos per al desenvolupament de la regió.

El pla, que segons el conveni citat deu executar-se en dos anys, entre d'altres coses perquè constitueix un exemple de la seva Responsabilitat Social com empresa, això és, "l'aportació del món dels negocis al Desenvolupament Sostenible" segons el director del projecte, Josep Vicent Mascarell, qui va viatjar el mes de novembre passat a Colòmbia.

"A San Andrés intentem crear riquesa a favor de la societat i de la biosfera, complint amb la responsabilitat social que tota empresa ha de tenir amb el planeta i amb la humanitat, amb els més desafavorits i amb els exclosos o en perill d'extinció", va afegir Mascarell, mitjançant comunicat.

En comunitats com la de San Andrés, perquè el desenvolupament sostenible sigui una realitat és "necessari que el creixement econòmic estimuli el respecte al medi ambient i el progrés sociocultural".

Ja s'han donat els primers passos en aquesta direcció: la Fundació Baleària, en col·laboració amb altres institucions com Coral·lina -Corporació per al desenvolupament sostenible de l'arxipèlag- està ajudant a impulsar un viver d'empreses que ja existia a la regió i que s'anomena "Incubar Illes Vives".

La pròxima reunió de la comissió de seguiment del projecte tindrà lloc durant el mes de setembre vinent i a partir de la mateixa podran començar a observar-se resultats més concrets d'aquest projecte iniciat a San Andrés, perquè a més de desenvolupar les eines abans esmentades es posaran en marxa les primeres empreses.

Les finalitats d'aquest viver resideixen a crear una cultura empresarial, ajudar al creixement d'emprenedors i consolidar les empreses ja existents. I per a això ja s'han dissenyat una sèrie d'eines, com una plataforma per crear empreses sostenibles que seleccionarà aquelles companyies a les quals cal ajudar segons els criteris de generació de riquesa a favor de la biodiversitat.

La plataforma incentivarà a més la integració en les empreses dels sectors de la població més desafavorits a les illes, com les dones, els joves o els raizals.

A més, s'oferirà un curs pràctic multimèdia per ajudar als futurs empresaris i en el mes de novembre vinent es crearà una fira anual d'empreses sostenibles. Una altra possible línia de treball és que emprenedors d'"Incubar Illes Vives" viatgin a empreses de Menorca que els acullin amb el propòsit de copiar solucions i iniciatives i exportar-les a Colòmbia.