El GOB demanarà al Defensor del Poble que impugni les lleis urbanístiques del Parlament per "inconstitucionals"

Actualizado: jueves, 22 julio 2010 17:35

PALMA DE MALLORCA, 22 Jul. (EUROPA PRESS) -

El GOB ha anunciat aquest dijous que està elaborant un escrit en el qual demanda al Defensor del Poble que impugni les lleis urbanístiques aprovades al Parlament, perquè considera que incompleixen preceptes bàsics de la Constitució.

Així ho han informat en roda de premsa els portaveus d'aquesta entitat ecologista, Margalida Ramis, i Miquel Àngel Marc, després que la Cambra balear aprovés aquest dimarts la Llei de Declaració d'Interès Autonòmic que permet la construcció del camp de golf de Son Bosc, a Muro, així com el Projecte de Llei de mesures urgents relatives a determinades infraestructures i equipaments d'interès general.

Segons l'opinió del GOB, el Govern està utilitzant "un modus operandi" d'"urbanisme a la carta" amb el qual, a través de disposicions parlamentàries, intenta "burlar" la normativa urbanística establerta per a assumptes concrets. Ramis ha assegurat als mitjans que la intenció del GOB és que el Defensor del Poble present un recurs d'inconstitucionalitat davant del Tribunal Constitucional per impugnar aquestes normatives urbanístiques.

Marc ha estimat que l'escrit es registrarà, previsiblement, a final de juliol o principis d'agost i que per a finals d'aquest any ja podrien tenir una resposta del Defensor del Poble.

Ramis ha posat com a exemple d'aquestes normatives "a la carta" la Llei de mesures urgents per a l'impuls de la inversió a Balears que permet que "establiments que hagin fet ampliacions irregulars puguin fer remodelacions, mantenint els volums existents" i fins i tot "ampliacions del 10% de la superfície realment construïda".

Respecte a les lleis aprovades a l'últim ple parlamentari, la portaveu ha assenyalat que el Projecte de Llei de Mesures urgents relatives a determinades infraestructures i equipaments d'interès general permet edificar en zones on no existeixen equipaments bàsics o la classificació de sòl urbà en terreny no urbanitzable i, fins i tot, rústic.

Alhora, ha subratllat que a la zona de Sa Coma (al municipi mallorquí de Sant Llorenç des Cardassar) retalla l'àmbit d'una Àrea Natural d'Especial Interès (ANEI), a més de provocar excepcions en el servei de clavegueram, afectar a edificis fora d'ordenació i desregular establiments turístics en sòl rústic.

Així, el GOB ha apuntat com a possibles motius inconstitucionals, la usurpació de competències municipals urbanístiques a l'aprovar normatives sense necessitat d'obtenir llicències per a determinades actuacions, així com per fer classificacions de terra i usos fora dels tràmits dels consistoris.

Alhora, consideren que algunes d'aquestes lleis parlamentàries conculquen tràmits administratius bàsics per a les actuacions urbanístiques, com l'exclusió de les fases de participació pública a l'hora de classificar el terra.

També creuen que s'incompleixen els tràmits ambientals establerts per la directiva europea d'Aarhus, que dóna als ciutadans el dret a accedir a la informació ambiental a poder de les autoritats públiques.

Els ecologistes han afegit que, amb aquestes pràctiques, el Govern "intenta burlar per llei els resultats de sentències judicials ferms", com el cas del Pont d'Es Rivet, Manacor, o el del sòl rústic de Cala Tarida, Platja de'n Bossa i Ses Variades, a Eivissa.