El Govern aprovarà abans del 2009 una nova Llei de Comerç que suspendrà la moratòria de les grans superfícies

Actualizado: martes, 29 abril 2008 20:34

Vives modificarà l'actual Llei de Comerç perquè la meitat dels seus articles són "incompatibles" amb la Directiva Bolkestein

PALMA DE MALLORCA, 29 d'abril (EUROPA PRESS)

La consellera de Comerç, Indústria i Energia, Francesca Vives, ha anunciat avui que abans de desembre del 2009, el Govern aprovarà una nova Llei de Comerç, que suposarà la suspensió de la moratòria de les grans superfícies aprovada per l'executiu de Jaume Matas en el 2005, amb la finalitat d'adaptar-se a la Directiva Bolkestein aprovada pel Parlament europeu.

Durant la seva compareixença al Parlament, amb motiu d'una interpel·lació formulada pel dirigent del PP Josep Juan Cardona, Vives va recordar que Balears cal adaptar a la Directiva Bolkestein abans del 28 de desembre de 2009, per a la qual cosa, es deu "revisar" l'actual Llei de Comerç, a causa que el 50 % dels seus articles s'han vist "afectats" per l'esmentada normativa europea i, per tant, han de ser modificats.

Així, va avançar que abans de l'estiu, presentarà a la resta de grups parlamentaris un esborrany de la nova Llei de Comerç, amb la finalitat que presentin al·legacions, de cara que la tramitació en la Cambra autonòmica sigui lo "més ràpida possible".

Al mateix temps, va assenyalar que l'executiu autonòmic signarà en els pròxims mesos amb els Consells de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera uns convenis, amb l'objectiu d'evitar que els grans establiments puguin "campar a les seves amples", per a la qual cosa, les institucions insulars hauran d'elaborar un pla director d'equipaments comercials, basat en criteris de "sostenibilitat, medi ambient i benestar de les persones". Una vegada fet això, va afegir que els Ajuntaments hauran d'adaptar els seus Plans Generals d'Ordenació Urbana (PGOU) per permetre el desenvolupament del petit comerç.

Vives va subratllar que mentre no s'aprovi la nova normativa autonòmica de Comerç, continuarà vigent la moratòria de les grans superfícies tot i que, segons ha reconegut, diàriament acudeixen a la Conselleria representants de mitjanes superfícies dedicades a l'alimentació per sol·licitar permís, amb la finalitat d'obrir nous comerços a Balears.

La consellera ha afirmat que actualment, el seu departament està analitzant quins articles de l'actual Llei de Comerç han de ser modificats després de ser "incompatibles" amb la Directiva Bolkestein i, d'altra banda, va informar que durant els últims mesos, el seu departament ha mantingut reunions tècniques amb la Cambra de Comerç, els Consells Insulars i alguns Ajuntaments per informar-los del fet que suposa la normativa europea per a Balears.

Respecte la Directiva Bolkestein, Vives va indicar que afecta a tots els serveis, pel que va aclarir que aquesta normativa, que "agilitarà els tràmits administratius en totes les institucions en crear una finestra única", no va dirigida especialment al sector del comerç.

"EL GOVERN NO HA PRES CAP MESURA"

Per la seva banda, el parlamentari del PP i ex-conseller de Comerç, Josep Juan Cardona, va criticar que el Govern d'Antich "no ha pres ni una sola mesura" per adaptar-se a la Directiva Bolkestein, a diferència, segons va indicar, d'altres Comunitats Autònomes, on ja tenen un projecte per modificar les seves respectives Lleis de Comerç. Així, va advocar perquè l'executiu aprovi un Projecte de Llei, que reculli unes iniciatives perquè el comerç de les Balears conegui com adaptar-se a la normativa, ja que, en cas contrari, va advertir que el sector està "abocat al fracàs".

D'altra banda, el parlamentari de UM Josep Melià va afirmar que el seu grup també comparteix la "preocupació" dels populars, tenint en compte que, segons la seva opinió, els sectors afectats "poden veure canviada la seva regulació i les seves normes de funcionament" i, per tant, va sostenir que el Govern deu "estar atent i donar una resposta adequada a la possible invasió competencial per part de l'Estat".

Tot i això, va admetre que mitjançant la Directiva Bolkestein "es podran modernitzar els nostres serveis amb la implantació de noves tecnologies, així com simplificar la burocràcia i els tràmits administratius per aconseguir una major coordinació amb les institucions competents. Alhora, va estimar que aquesta normativa també podrà servir per "potenciar un model de comerç urbà i de proximitat" i, per tant, per "evitar la proliferació de grans superfícies als afores de les ciutats".

Per la seva banda, la dirigent socialista Margarida Mercadal va considerar "positiva" la Directiva Bolkestein, a causa que, segons la seva opinió, "ens farà a tots un poc més europeus, enfortirà les relacions entre els estats membre, en estar basada en una confiança mútua, i eliminarà petites diferències de regulació".

Finalment, el representant del Bloc, Antoni Alorda, va sostenir que la Directiva europea ha de convertir-se en una "oportunitat" pel sector serveis de les Balears, per la qual cosa, va dir que el Govern ha de pactar amb els afectats per aquesta normativa les modificacions que es portaran a terme a la Llei de Comerç.