El Govern confia en solucionar la setmana que ve el conflicte de la residència de Sant Antoni

Actualizado: miércoles, 28 mayo 2008 20:39

EIVISSA, 28 de maig (EUROPA PRESS)

La consellera d'Afers Socials, Fina Santiago, ha afirmat avui que entre aquesta setmana i la pròxima, el Govern solucionarà el conflicte obert amb l'empresa concessionària de la residència de Sant Antoni i decideixi si es tanca un acord amb la mateixa o es liquida l'obra per a la seva nova exposició pública i adjudicació.

En declaracions a Europa Press, Santiago va confiar a solucionar "el problema d'índole exclusivament econòmica amb l'esmentada concessionària", tot i que va recordar que, de no arribar a una posició comuna, "es tancaran les negociacions, amb la finalitat de poder concretar aquesta infraestructura amb la major urgència possible". Santiago va agregar que si s'ha dilatat aquest procés "ha estat per defensar els interessos públics" ja que "les peticions de l'empresa són inassumibles".

Els treballs d'aquesta residència es van adjudicar a l'esmentada constructora per una quantia de set milions d'euros tot i que el 2007 van patir una modificació per l'impuls de millores per dos milions més. Les obres es troben a dia d'avui gairebé paralitzades, ja que només hi ha dos operaris treballant en les mateixes, segons va denunciar la setmana passada el PP, com a conseqüència de la petició de la concessionària d'una quantia extraordinària de dos milions més.

CENTRES DE DIA

Santiago va assegurar que a més d'aportar pel correcte funcionament i la qualitat de les noves residències de Sant Antoni, i Sant Jordi, treballs de les quals estan a punt d'acabar, el Govern i l'Estat fomentaran la posada en marxa de Centres de Dia "en els nuclis urbans de les illes" després d'haver rebut el compromís de cofinançament per part de l'Estat per a una correcta aplicació de la llei de dependència.

La inversió total serà de 52 milions d'euros pels pròxims quatre anys i podria concretar-se al juliol . Alhora, el Ministeri liquidarà en les pròximes setmanes els 10 milions d'euros pendents del conveni de residències.

Respecte a la situació actual de l'aplicació de la llei de dependència, la consellera va avançar que aquesta s'està desenvolupant "raonablement", tot i que el percentatge d'atenció en la Comunitat Autònoma és dels menors del país.

El Govern només va estudiar fins al 5 de Maig el 20,5 per cent de les 10.486 sol·licituds presentades. Santiago va recordar que ja s'han creat les infraestructures bàsiques "per comptabilitzar taxativament al nombre de beneficiaris", pel que va assegurar que serà ara quan es contracti a més treballadors socials, amb la finalitat de què a finals d'any es pugui donar prestació a tots els usuaris de les illes.

Les Conselleries de Benestar Social i Treball es troben, a dia d'avui, unint esforços per fomentar la formació de persones en situació de desocupació, amb la finalitat d'equilibrar la demanda i l'oferta laboral en l'àmbit sociosanitari de les illes per a l'aplicació d'aquesta normativa.

Santiago va afegir que "aquests llaços van més enllà" i que una altra de les seves pretensions és negociar amb la UIB per a la creació d'una càtedra en aquesta matèria. Alhora, va recordar que professionals de les illes, com les infermeres, tindran la clau de l'aplicació d'aquesta llei "ja que no només seran els qui considerin el grau de dependència de molts pacients, amb els quals tenen un tracte més directe, sinó que a més, rebran una formació contínua per desenvolupar amb totes les garanties aquesta important tasca".

FORMACIÓ EN INFERMERIA

La delegada del Satse a Eivissa i Formentera, Carmen Ortiz, es va mostrar esperançada de la consumació d'aquestes promeses que significaria "una correcta aplicació de la llei de dependència" i que obriria horitzons a la projecció d'aquest sector per estabilitzar les plantilles de les Pitiüses.

Ortiz va recordar la importància que en el marc d'aquesta norma es pugui prestar l'atenció que mereixen les persones dependents i les seves famílies i va apuntar que una de les premisses dels titulats en infermeria "és donar la màxima independència als pacients", tot i que per a això "s'han de dotar millor les plantilles, que a dia d'avui estan per sota de les ràtios recomanats per l'Organització Mundial de la Salut".

Ortiz va assenyalar que actualment, el sector "té les mateixes responsabilitats que la resta de professions incloses en l'última classificació professional, tal com ocorre amb psicòlegs o psicopedagogs, però no té els mateixos drets", causa per la qual va agregar que aquest "és un conflicte que ha de solucionar-se per poder aplicar aquesta Llei com mereix".

Ortiz va afirmar que iniciatives positives com la possibilitat de continuar amb la formació en els centres sanitaris "són opcions fantàstiques" per atreure professionals ja que responen a un incentiu "amb el qual fins ara no es comptava a Eivissa i que ara s'està potenciant".

Tot i això, va subratllar que no serveix de res atreure a infermeres perquè desenvolupin aquí la seva interinitat si després "no se les tracta bé i se les sobrecàrrega de treball per la falta de professionals, ja que això provocarà que, conclòs aquest cicle, no vulguin accedir a una plaça a Eivissa". Ortiz es va referir així a les sis comadrones que efectuen els seus dos anys de formació a les Pitiüses, tres de les quals ja han complert el seu primer any de residència, "a les quals s'ha d'atreure amb millors condicions salarials i de qualitat de treball".