El Govern subratlla que "urgeix" una discussió "profunda" sobre la reforma fiscal i afirma que no es permetran "retards"

Actualizado: martes, 13 mayo 2008 21:41

Manera insta fer més endavant un anàlisi "profund" entorn a l'IVA turístic i dins el debat del sistema de finançament

PALMA DE MALLORCA, 13 de maig (EUROPA PRESS)

El conseller d'Economia, Hisenda i Innovació, Carles Manera, va subratllar avui que ara mateix "urgeix" una discussió "profunda" al voltant de la reforma del sistema de finançament a fi de reconèixer a Balears "en igualtat de condicions" que la resta de Comunitats, i va afirmar que el Govern "no es permetrà" que es produeixin retards en aquest procés, que va considerar el "gran cavall de batalla" de l'executiu.

Així ho va manifestar durant la Comissió d'Hisenda i Pressupostos celebrada al Parlament, on va lamentar el "pèssim" finançament de les illes, "pitjor fins i tot" que el de Catalunya, pel que va recalcar la necessitat de replantejar els indicadors sobre els quals es basa l'actual model fiscal, i alhora va apel·lar la importància de què es publiquin "com més aviat" les balances fiscals, que aprofundiran sobre la diferència entre el que aporta la Comunitat a l'Estat i el que rep d'ell.

Segons Manera, aquesta publicació ha de permetre que es reconegui el dèficit fiscal de l'arxipèlag, ja exposat en informes elaborats pel BBVA i La Caixa i "sense que l'Estat ho hagi reconegut encara". Segons la seva opinió, les balances fiscals seran un instrument "d'auxili i complementari", tot i que no una eina "central ni determinant". Tot i això, ha reconegut que aportarà informació "important" sobre el dèficit fiscal de la Comunitat.

Tot i això, va manifestar que això no suposarà fer "frontismo" amb regions com Catalunya, Madrid o Comunitat Valenciana, tot i que tinguin característiques similars, i alhora ha afirmat que aquesta no serà una lluita entre Comunitats "riques i pobres", sinó entre les quals estan mal finançades i les quals tenen un finançament adequat.

També va fer referència al nou Règim Especial de les Balears, que, segons va recordar, haurà de ser aprovat d'aquí a set anys, durant els quals la inversió mitjana per càpita de l'Estat no haurà de ser menor a la de les comunitats de règim comú, segons estableix l'Estatut d'Autonomia balear. D'aquesta manera, d'acord amb els càlculs realitzats, la xifra a rebre per les Balears en funció d'aquest sistema ronda els 2.500 milions d'euros.

ANÀLISIS "MÉS PROFUND" DE L'IVA TURÍSTIC

Pel que fa a l'IVA turístic, sobre el qual va ser preguntat pel diputat popular Jaume Tadeo, va assenyalar que ha de realitzar-se un anàlisi "més profund" i serà abordat una vegada posat en marxa el nou sistema de finançament i "depenent de l'evolució de l'impost". "La discussió sobre l'IVA tindrà sentit dins el model de finançament", va incidir.

Finalment, va reiterar la proposta que va llançar avui en el ple del Parlament, consistent en calcular d'una altra manera les necessitats de despesa de la Comunitat Autònoma, en lamentar que el model utilitzat actualment a través de la relació de despeses i ingressos, doni com a resultat un fons de suficiència "negatiu" per les illes.

PROPOSICIÓ NO DE LLEI REBUTJADA

D'altra banda, la Comissió va rebutjar, amb sis vots a favor i nou en contra, una Proposició No de Llei presentada pel PP amb la qual demanava que el Parlament constatés que s'ha iniciat una desacceleració econòmica a les illes, que la dissolució d'empreses a Balears pateix la xifra més alta dels últims deu anys i per instar el Govern a presentar un pla amb mesures pertinents per frenar la recessió i incentivar el consum i la inversió.

Tot i això, des del grup socialista, la diputada Aina Crespí va criticar que el PP parli de crisis "amb poc rigor, i això no es pot fer", mentre que el portaveu del Bloc, Biel Barceló, va al·ludir, com una de les causes de la desacceleració, l'augment "espectacular" de la construcció els últims anys, i va manifestar que "un dia, com era lògic, la bombolla acabaria".