Grip.- El Govern preveu reservar entre 80 i 400 llits en hospitals públics en cas que es dispari la incidència

Actualizado: lunes, 17 agosto 2009 16:44

Quatre persones es troben ingressades per grip A a Palma, dues d'elles en l'UCI amb una "afectació important"


PALMA DE MALLORCA, 17 Ago. (EUROPA PRESS) -

El Pla de Contingència elaborat per la Conselleria de Salut per fer davant de la grip A preveu reservar entre 80 i 400 llits específiques als hospitals públics i entre 50 i 200 en els privats i concertats, en el cas que es dispari la incidència d'aquesta malaltia fins al punt que es produeixin taxes setmanals que oscil·lin entre els 60 i més de 600 casos per cada 100.000 habitants.

Així ho ha informat en una roda de premsa el conseller de Salut i Consum, Vicenç Thomàs, qui ha informat que actualment, hi ha quatre persones ingressades a Palma per la grip A (dos a l'Hospital de Son Dureta i dos en Son Llàtzer), de les quals dos estan ingressades en la Unitat de Cures Intensives (UCI) amb una "afectació important".

D'altra banda, va detallar que el seu departament ha elaborat un Pla, que preveu tres nivells d'incidència de la grip A, davant dels quals s'establiran una sèrie de mesures hospitalàries, amb un increment dels recursos materials i humans destinats exclusivament a afrontar aquesta nova malaltia.

D'aquesta manera, ha indicat que en el cas que a Balears es doni el Nivell 1 (augment de la demanda en urgències d'un 20 % en relació amb l'any passat i una taxa setmanal de grip d'entre 60 i 350 casos per cada 100.000 habitants), es reservarien 80 llits als hospitals públics i 50 en els centres privats i concertats. Alhora, el 25 % dels professionals d'Atenció primària es dedicarien específicament a atendre a les persones que hagin contret aquesta malaltia, mentre que es prioritzaria l'atenció domiciliària.

D'altra banda, ha indicat que quan s'activi el Nivell 2 (increment de la demanda en urgències entre un 21 i un 30 % i una taxa setmanal de grip d'entre 350 i 600 casos per cada 100.000 habitants), es reservarien 200 llits als hospitals públics i 120 en els privats i concertats, mentre que la meitat dels professionals d'Atenció primària atendrien únicament a aquesta mena de malalts. Alhora, s'activaran consultes específiques i s'augmentarà el nombre de vehicles per a atenció domiciliària, així com les àrees d'atenció als hospitals usant espais alternatius per a les consultes.

Respecte al Nivell 3 (creixement de la demanda en urgències entre un 31 i un 41 % i un taxa de grip superior als 600 casos per cada 100.000 habitants), es reservarien fins a 400 llits en els centres hospitalaris públics i 200 en els privats i concertats, mentre que el 75 % dels professionals d'Atenció primària es dedicaria a l'atenció d'aquesta pandèmia.

Per fer front a aquests nivells, el titular balear de Salut ha apuntat que s'ajornarien les vacances i els permisos dels professionals sanitaris, i alhora no ha descartat augmentar els recursos humans, per a la qual cosa l'executiu autonòmic tindrà "disponibilitat pressupostària", amb la finalitat d'"afrontar aquesta crisi".

Després de presentar aquests tres hipotètics escenaris, Thomàs ha recordat que a Balears, la grip A podria afectar a entre un 15 i un 20 % de la població, tal com ha previst l'Organització Mundial de la Salut a nivell de tot el planeta i el Sistema Nacional de Salut a nivell de tot Espanya. A més, ha remarcat que entre el 95 i el 98 % dels casos de grip A són "lleus", pel que no requereixen atenció mèdica, sinó repòs i un tractament de paracetamol, de la mateixa manera que amb la grip estacional.

LA VACUNA CONTRA LA GRIP AL DESEMBRE

D'altra banda, el conseller va augurar que, a partir de desembre, es podrà començar a dispensar a Balears la vacuna contra la grip A, una vegada que el pròxim 31 d'agost, el Consell Interterritorial del Sistema de Salut Nacional estableixi la població 'diana' a la qual cal prioritzar a l'hora de portar a terme la vacunació. A més, ha avançat que aquest any, s'avançarà entre tres setmanes i un mes la vacunació contra la grip estacional, de manera que començarà a dispensar-se a partir de l'1 d'octubre.

Finalment, va vaticinar que un 25 % dels quals puguin veure's afectats per la grip A a final d'estiu o començaments de tardor acudirà a l'Atenció primària de les illes, el que "tindrà una repercussió important" en el sistema sanitari de les illes. Per aquesta raó, ha destacat la importància que en Atenció primària hi hagi una "elecció adequada" d'aquells casos que puguin ser més greus perquè siguin aquests únicament els que es derivin als serveis d'Urgències dels hospitals.

Segons dades de la Conselleria de Salut, la taxa estimada de grip (inclosa la grip A) a Balears durant la primera setmana d'agost (entre 2 i el 8) és de 35,93 casos per cada 100.000 habitants, dels quals el 16,1 % han resultat positius del nou virus de la grip A/H1N1.

Així, la xarxa sentinella va detectar un total de 87 analítiques positius dels diversos tipus de virus que provoquen la grip i, d'ells, només el 16,1 % pertanyien a la nova grip A, mentre que el virus majoritari ha estat el A/H3N2, que va provocar el 46 % dels episodis gripals, seguit del virus B, amb el 18,4 % dels casos.

Thomàs ha recordat que, actualment, la població de risc davant de la grip A són els ciutadans d'entre 15 i 50 anys amb malalties de base, així com les dones embarassades i menors d'un any i ha assenyalat que per controlar aquesta epidèmia, la població pot fer coses "tan senzilles" com utilitzar un mocador quan esternuda i rentar-se les mans amb freqüència.

Preguntat per la possibilitat de tancar escoles en el cas que augmenti la incidència de la grip A, Thomàs ha apuntat que, de moment, no està prevista aquesta mesura, ja que no hi ha cap situació que ho recomani, si bé ha subratllat que a Balears s'aplicaran les mateixes mesures que s'aprovin a nivell estatal.