Innova.- Govern advoca perquè la universitat sigui un "agent actiu" per a la transformació de l'economia balear

Actualizado: jueves, 25 septiembre 2008 19:14

PALMA DE MALLORCA, 25 de setembre (EUROPA PRESS)

El president del Govern, Francesc Antich, va manifestar avui la importància que la Universitat es converteixi en un "agent actiu" en la transformació de l'economia balear, per fer-la més "competitiva, innovadora i diversificada", i per aquesta raó va reiterar el compromís del Govern per intensificar les inversions en Recerca i Desenvolupament.

Així ho va expressar Antich durant el seu discurs a l'acte d'inauguració del nou curs lectiu 2008-2009 de la Universitat dels Illes Balears (UIB), en què va recordar que Govern destinarà entorn de 17 milions d'euros a la construcció de dos instituts d'investigació en el Parc Bit, així com a altres iniciatives, una quantia que procedirà de fons europeus i de les arques autonòmiques.

En aquest sentit, el president va insistir que la investigació és un dels camps "més importants" que ajudaran que l'economia de les illes, així com de la resta d'Espanya, es vegi "més reforçada". Així, va recordar que el Govern invertirà, a més, 4,3 milions d'euros perquè personal docent i investigador de la UIB puguin desenvolupi "amb més eficàcia" els seus projectes d'innovació i investigació.

Durant la lectura del seu discurs, Antich es va referir als estudiants, tant els 'nous' com els quals es troben en els cursos finals de les diferents diplomatures i llicenciatures, per expressar-los que són "el present i el futur de la Comunitat", i va posar èmfasi que els esforços del Govern "aniran sempre decidits" a aconseguir que la formació dels mateixos els permeti la "màxima" autonomia personal --i professional-- per a avancés en el progrés de la societat actual.

Alhora, es va referir al delicat moment econòmic que travessa la comunitat i el conjunt del país, una crisi d'envergadura mundial, que deurà solucionar-se sobretot mitjançant la potenciació d'un "nou model econòmic", al qual ha de contribuir irremeiablement la universitat.

Així, va destacar que un dels pilars "més importants" per a l'establiment d'aquest nou model econòmic és la millora de l'educació, pel que va afegir que "no podem quedar-nos quiets" ja que Balears preveu una de les taxes més elevades en relació amb el fracàs escolar i l'abandonament dels estudis per part dels joves.

Sobre aquesta qüestió, va assenyalar que és el moment d'aprofitar aquesta situació de contracció econòmica per reformar "en profunditat" tots els processos educatius, amb la mirada posada "sempre" cap a un futur en què la qualitat dels serveis i la innovació siguin el "referent" de les empreses balears.

En aquest sentit, va sostenir que des del Govern es volen establir les bases "necessàries" per poder avançar cap a una millora "substancial" de l'educació, pel que va agregar que s'han d'unir tots els esforços per poder delimitar "clarament" les línies d'actuació per aconseguir que aquesta actuació sigui un èxit.

CASES DESTACA LA PROJECCIÓ INTERNACIONAL DE LA UIB

Per la seva banda, la rectora de la UIB, Montserrat Casas, va destacar la projecció internacional de l'entitat, a l'informar que aquest any, i per primera vegada, la Universitat participa en el programa Erasmus Mundus, conveni que engloba un total d'11 universitats europees, així com 9 de la rivera sud del Mediterrània, amb el qual es contribueix a afavorir la mobilitat en els cursos de grau i postgrau del personal docent i investigador, així com del personal d'Administració i Serveis.

En aquest sentit, i referint-se a l'aproximació "necessària" de la UIB al món empresarial balear, i internacional, Casas va insistir que aquest acostament "ja s'ha produït" amb la ubicació d'instituts i grups d'investigació en el ParcBit, pròxim a la UIB, que oferirà a les empreses, que ho sol·licitin, els laboratoris necessaris per portar a terme les seves diferents activitats investigadores.

CREIXEMENT "IMPORTANT" D'ALUMNES

Des de la seva creació, en 1978, la Universitat de les Illes Balears, ha augmentat de manera "important" el nombre d'alumnes que han passat per les diferents facultats i centres adscrits. En aquest sentit, el secretari general de la UIB, Federico Garau, va recordar que en el primer curs lectiu, la Universitat va comptar amb "a prop de 3.900 alumnes.

Trenta anys més tard, la UIB va registrar en el curs passat un total de 18.500 alumnes, el que marca la tendència positiva del centre i dels seus estudiants, els qui decidiran el futur de l'arxipèlag i de la societat en general. Per aquesta raó, i tal com va expressar Casas durant el seu discurs, "el futur de les nostres illes depèn, també, en gran mesura, del futur de la Universitat".