Innova.-La Mediterrània podria augmentar entre 3 i 61 centímetres el seu nivell en els pròxims 90 anys, segons un estudi

Actualizado: lunes, 2 marzo 2009 19:28

MADRID, 2 Mar. (EUROPA PRESS) -

La Mediterrània podria augmentar el seu nivell entre 3 i 61 centímetres de mitjana en els pròxims 90 anys en tres escenaris diferents, segons una investigació hispano-anglesa publicada fa poc en el Journal of Geophysical Research-Oceans.

Així, l'equip d'investigació, compost per experts de l'Institut Mediterrània d'Estudis Avançats (IMEDEA, centre mixt de la Universitat de les Illes Balears (UIB) i el CSIC) i del Centre Nacional d'Oceanografia de Southampton (El Regne Unit), ha analitzat simulacions a partir de tres escenaris relacionats amb el canvi climàtic i l'augment de gasos d'efecte hivernacle.

L'estudi, recollit pel Servei d'Informació i Notícies Científiques (SINC), preveu, a l'escenari "més positiu" que la Mediterrània registri a finals d'aquest segle un augment de la temperatura de menys d'un 1r C. Els altres dos escenaris preveuen un augment dels gasos d'efecte hivernacle en les pròximes dècades i prediuen un increment de la temperatura del mar de fins a 2,5è C.

A més, els resultats indiquen que l'augment de la temperatura s'accelerarà al segle XXI. L'augment de la temperatura que preveu l'estudi en tot el mar Mediterrani té la seva causa en una major concentració de gasos. Tot i això, segons els científics, "les condicions climàtiques van a canviar molt, de manera que no es pot afirmar amb total fiabilitat qual serà l'escenari futur real".

"A l'escenari més positiu s'assumeix que les concentracions de gasos d'efecte hivernacle es mantenen constants a les de l'any 2000 i tot i així, hi continua havent influència de canvi climàtic. L'escenari més negatiu presenta un desenvolupament econòmic heterogeni a tot el món amb un augment continuat dels gasos d'efecte hivernacle durant el segle XXI", explica a SINC Marta Marcos, autora principal i investigadora de la Universitat de les Illes Balears.

D'altra banda, l'experta explica que pel que fa als aportis de massa per desglaç dels pols i de les glaceres continentals existeix "major incertesa". On més interessa conèixer l'augment del nivell del mar és en les costes, "però aquí és on menys se sap per la baixa resolució espacial dels models", afegeix.

Per fer aquesta investigació s'han tingut en compte els models globals del Panell Intergovernamental sobre Canvi Climàtic (GIECC). Per aquesta raó, els resultats d'aquest estudi no s'han basat en observacions, sinó en models climàtics globals que preveuen tota una sèrie de possibles escenaris soci-econòmics futurs per predir el que succeirà a la Mediterrània.