Innova.- Un total de vuit fons documentals de les illes seran digitalitzats i posats a disposició del públic

Actualizado: miércoles, 22 julio 2009 14:52

El Govern subvenciona amb 400.000 euros que 2.200 elements patrimonials puguin ser consultats en línia a partir de novembre


PALMA DE MALLORCA, 22 Jul. (EUROPA PRESS) -

Un total de vuit fons documentals de les illes, d'altres tantes entitats privades, seran digitalitzats al llarg dels pròxims mesos i posats a disposició del públic, per a la seva consulta en línia, a partir de novembre. Una experiència pilot que afectarà a 2.200 elements patrimonials, i a la qual el Govern destina la quantitat de 400.000 euros en aquesta primera etapa d'execució.

Per a això, es va signar avui un conveni entre les Conselleries d'Economia, Hisenda i Innovació i d'Educació i Cultura, a la seu del primer departament autonòmic, en un acte al qual van assistir els seus titulars, Carles Manera i Bàrbara Galmés, així com el director de la Fundació Ibit, Antoni Roig, i el director general de Cultura, Pere Joan Martorell, els qui van coincidir en la importància de la preservació patrimonial.

Precisament, es donarà un pas més en aquesta línia amb la digitalització dels fons de Fundació Cultural Coll Bardolet, Societat Arqueològica Lul.liana, Arxiu del Regne de Mallorca, Grup Filatèlic i del Col.leccionisme de Palma, Institut d'Estudis Eivissencs, Real Acadèmia de Belles Arts de San Sebastian, Museu Etnogràfic de Formentera i Ateneu Científic, Literari i Artístic de Maó, que es beneficiaran d'aquesta primera acció.

Els fons documentals de totes elles inclouen llibres, revistes, pintures, imatges, gravats, que seran digitalitzats --en diferents formats i qualitats, segons els usuaris que vagin dirigits-- i catalogats basant-se en la metodologia utilitzada per l'Església Catòlica per organitzar els seus béns. Tot això s'ubicarà en una plataforma comuna dotada d 'una 'interface' gràfica que serà accessible també a persones amb discapacitat.

Segons va exposar el conseller Manera, el sistema "respecta el dret de propietat intel·lectual" de les associacions i entitats que tenen en les seves mans els fons documentals que seran posats a disposició del públic de manera oberta, combinant la "preservació del patrimoni" amb la difusió cultural i la facilitació de la investigació científiques, que es veuran beneficiades per l'accés en línia a la documentació.

Entre aquesta, es troba el 'Códex de Ramon Llull', de propietat privada però integrat a l'Arxiu del Regne de Mallorca, de caràcter públic; així com 375 peces de caràcter històric del Grup Filatèlic, 342 documents de l'Institut d'Estudis Eivissencs procedents de l'Arxiu de Marià Villangómez, 475 peces de la col·lecció privada de l'ateneu maonés, entre les quals s'inclouen gravats cartogràfics, a més de pintures i ceràmiques; així com la digitalització de 223 exemplars de la Revista de Menorca.

CONSULTA O DESCÀRREGA

També destaca l'aport de la Societat Arqueològica Lul.liana, que, a més de fotografies, ornaments i ceràmica, inclou totes les edicions del seu butlletí, amb 125 anys d'història --un dels més antics de tot l'Estat espanyol-- i que vénen a sumar al grup de partida d'aquesta nova experiència, que es gestionarà sobretot des de la Conselleria d'Educació i Cultura, que preveu ampliar la digitalització de fons documentals a altres arxius.

"Volem facilitar la preservació dels béns patrimonials de les illes", va proclamar Galmés, qui ha recordat la importància cultural i, fins i tot, turística de posar els fons artístics i culturals a disposició dels usuaris de tot el món a través d'internet, en uns casos només per a consulta i, en altres, oferint a més la possibilitat de fer una descàrrega telemàtica. Per a aquest fi, s'està fent un estudi jurídic específic.