L'Ajuntament de Palma convertirà el Baluard des Príncep en un centre d'interpretació del nucli antic

Actualizado: miércoles, 21 mayo 2008 21:02

Les reformes començaran aquest any amb obres en el pont i en el segment de muralla que va quedar al descobert després de la demolició

PALMA DE MALLORCA, 21 de maig (EUROPA PRESS)

L'Ajuntament de Palma convertirà les gairebé dues hectàrees que ocupa el Baluard des Príncep, situat a la confluència entre les Avingudes i el Passeig Marítim, en un centre d'interpretació del nucli antic, dirigit als visitants de la ciutat, que ocuparà un edifici de nova construcció situat després dels parapets.

Així queda recollit en el 'Pla Director del Baluard des Príncep', que va presentar avui l'alcaldessa, Aina Calvo, en companyia de la regidora d'Urbanisme, Yolanda Garví, i de l'arquitecte Elías Torres, responsable del treball i que porta treballant en la muralla de Palma des de 1983, ja que ja va realitzar els projectes de reforma de Ses Voltes i de Dalt Murada.

Calvo va destacar que la rehabilitació d'aquest enclavament, recuperat a partir de la demolició dels habitatges militars ubicats des feia dècades sobre aquest segment de l'antiga fortificació, que es tracta d'un projecte "essencial" per Palma, ja que la façana marítima és un "corredor estratègic" per a la ciutat, especialment dins el model de ciutat plantejat per l'actual Ajuntament.

Tot i que no existeix un projecte definitiu per a la rehabilitació del baluard, perquè s'està desenvolupant en aquest moment, Garví va avançar que les obres començaran, previsiblement, en el tercer trimestre de l'any amb la realització de treballs en el pont i en el segment de muralla que va quedar al descobert després de la demolició.

A aquesta restauració arquitectònica i arqueològica es destinarà un pressupost inicial d'un milió d'euros, que formen part de l'aportació del Govern balear corresponent a la Llei de Capitalitat, i que se n'aniran incrementant en successives etapes de l'obra. Aquestes inclouen l'enjardinat de la zona de troneres, en què hi destaca la col·locació de palmeres, així com un envelat metàl·lic.

FOSSAT COM A ESPAI VERSÀTIL

A més, la zona superior inclourà un bar-cafeteria, una zona de recepció i l'edifici que albergarà el centre d'interpretació, d'uns 1.000 metres quadrats i dotat d'un soterrani, en què haurà una sala de presentacions i un magatzem. Pel que fa al fossat, es conservarà com "espai versàtil" i "coixí visual", va exposar Torres, qui va matisar que es plantaran arbres en el límit amb les Avingudes.

Pel que fa a les obres de reforma en sí, l'arquitecte responsable del pla director va assenyalar que es mantindrà la tipologia de la resta de la murada --de gairebé un quilòmetre d'extensió--, ja que s'utilitzaran els mateixos materials --pedra de Santanyí, calcària de Binissalem, coure, etc.--, tot i que d'una manera "més lliure", va indicar Elías Torres, qui va agregar que els edificis de nova planta seran petits i no competiran amb la muralla.

Cap recordar que el projecte de rehabilitació de la fortificació costanera palmesana va començar fa 25 anys i, des d'un principi, es va dividir en set parts, de les quals ja s'han executat cinc. Sent la del Baluard des Príncep la més complexa, a causa de què fins fa poc estava ocupat per edificis militars, inclosa, ja fa uns anys, la Caixa de Reclutes.