L'alcalde de Llucmajor (Mallorca) fa efectiva la seva dimissió després de ser condemnat per malversar fons

Actualizado: martes, 18 noviembre 2008 12:12

PALMA DE MALLORCA, 18 de novembre (EUROPA PRESS)-

L'alcalde de Llucmajor, Lluc Tomàs, va presentar a primera hora del matí la seva dimissió a l'Ajuntament d'aquest municipi mallorquí, després de la sentència de l'Audiència Provincial que li condemna a tres anys de presó per un delicte de malversació de cabals públics.

Segons van confirmar a Europa Press fonts del consistori, Tomàs va fer efectiva la seva baixa com primer edil mitjançant un escrit que va ser lliurat al secretari de l'Ajuntament, deixant constància de la seva decisió d'abandonar el càrrec.

Alhora, Tomàs va comunicar ahir a la Junta Local que avui farà efectiva la seva petició de baixa voluntària a la seu regional del PP, partit que va expressar el seu "total convenciment" en la innocència de Tomàs, a qui van agrair "el seu gest d'home del PP, que decideix causar baixa temporal per no danyar la imatge del seu grup polític mentre duri la seva legítima defensa".

Al mateix temps, la Junta Local i el PP de les Balears es van posar al seu "total disposició perquè la veritat prevalgui per fi, a través del Recurs de Cassació que es presenta davant del Tribunal Suprem".

SENTÈNCIA

La Secció Segona de l'Audiència Provincial de Palma va emetre ahir una sentència judicial en què condemna a l'alcalde de Llucmajor, Lluc Tomàs, a tres anys de presó i inhabilitació absoluta per temps de vuit anys per un delicte de malversació de cabals públics, si bé li absol de la resta de delictes que el va acusar el Ministeri Fiscal.

Alhora, l'Audiència considera a l'exregidora d'Agrupació Social Independent (ASI) al municipi, Joaquín Rabasco, autor d'un delicte de malversació de cabals públics, pel qual li condemna a quatre anys de presó més altres vuit anys inhabilitació absoluta. A més, l'Audiència li condemna a dos anys més per un delicte d 'aixecament de béns i a una multa de 12 mesos, amb una quota diària de 30 euros. En total, l'Audiència condemna a l'exregidora a sis anys de presó.

En aquesta línia, la sentència també condemna la seva companya sentimental i exsecretària d'ASI, Maria del Amor Aldao, a dos anys de presó per considerar-la autora d'un delicte de malversació de fons públics, així com un altre any de presó per un delicte d'aixecament de béns i a una multa de 12 mesos a raó de 6 euros diaris. En el cas que no pagui la multa, quedarà subjecta a una responsabilitat personal subsidiària d'un dia de presó per cada dues quotes deixades de satisfer.

A més, l'Audiència condemna als acusats a indemnitzar a l'Ajuntament de Llucmajor amb la quantitat de 681.450 euros.

D'aquesta manera, la sentència recull penes molt inferiors a les peticions formulades per la Fiscalia, que va sol·licitar 18 anys de presó per a Rabasco pels delictes de negociacions prohibides, suborn, frau a l'administració, aixecament de béns i malversació; 15 anys de presó per a Aldao pels mateixos delictes; i vuit anys de presó per a Tomàs, pels delictes de negociacions prohibides, frau i malversació.

Així, l'Audiència eximeix als tres condemnats de gran part dels delictes assenyalats per la Fiscalia, i els acusa només d'un delicte de malversació de cabals públics per a tots ells, i únicament a Rabasco i Aldao d'un segon delicte d'aixecament de béns.

TRAMA

La trama per la qual estan acusats Rabasco, Tomàs i Aldao, denunciada en 2001 per l'aleshores regidor del PSOE a Llucmajor, Juan José Maestre, va arrencar en 1999, quan Aldao va constituir la societat Majo Esport i va nomenar a Rabasco -que llavors ja era regidor a Llucmajor- com apoderat de la mateixa, conscient de la incompatibilitat d'aquest càrrec amb el qual exercia a l'Ajuntament (des de 1987) juntament amb el de segon tinent d'alcalde i alcalde pedani de S'Arenal (tots dos des de 1999).

En concret, la societat Tenedi Ambiente, que mancava de la mateixa manera que les altres empreses de tota experiència en el sector del comerç, va contractar serveis de l'Ajuntament per valor de 254.339 euros, mentre que Rodema Swin va facturar 33.114 euros i Retsar Music, 662.223 euros. Segons l'escrit d'acusació, tot i que els tècnics municipals advertien a Tomàs de la il·legalitat de les factures i contractes, aquest va dictar nombroses resolucions i edictes dirigits a beneficiar a les societats de Aldao malgrat suposar el perjudici econòmic del consistori.

L'Audiència considera fets provats que Rabasco i Aldao van ordir una estratègia per a, mitjançant la creació de l'empresa Majo Esport, lucrar-se "en perjudici de la Corporació". Així, segons es desgrana en la sentència, Rabasco, sent apoderat de la societat, va seguir exercitant funcions municipals "incompatibles" com regidor i tinent d'alcalde, i, valent-se del seu càrrec, en febrer de l'any 2000 va proposar un certamen esportiu l'organització del qual va adjudicar a l'empresa de la qual era apoderat, "infringint les normes de prohibició i incapacitat per contractar amb l'administració pública".

L'Audiència estima provat que Rabasco va intervenir "signant i autoritzant el pagament de factures a favor de la societat que administrava i utilitzava la seva firma en el compte municipal dedicada a celebracions", així com "l'obertura d'un compte corrent a nom de Majo Esport, quedant ell com a única persona autoritzada per al maneig dels fons", de manera que Rabasco estava "simultàniament autoritzat en comptes municipals i de la societat mercantil".

Pel que fa a Aldao, la sentència considera un fet demostrat que, sent administradora única d'una altra societat (Retsar Music) va transferir diverses quantitats a favor de Rabasco, qui ja havia contractat des del seu lloc de regidor a aquesta empresa en ocasions anteriors. En total, Aldao va transferir, a través de Retsar Music, més de 13,7 milions de pessetes a Rabasco i al seu entorn familiar.

Alhora i una altra part, l'acusada "va permetre la transferència de pagaments municipals per un valor superior als 14,4 milions de pessetes al compte de Majo Esport, l'única firma autoritzada de la qual era la de Rabasco", resa la sentència, que conclou que, per tot això, el regidor "va rebre 15,7 milions de pessetes de les societats de Aldao que va contractar a través de l'Ajuntament". El regidor va aconseguir també que a les dues societats de la seva companya li fossin adjudicats els esdeveniments esportius que l'ajuntament organitzava "sense licitació ni concurs previ".

ENTRAMAT SOCIETARI I "COL·LABORACIÓ NECESSÀRIA" DE TOMÀS

Per tot això, l'Audiència de Palma conclou que Rabasco, amb l'ajuda de Aldao, va crear un "entramat de societats amb la finalitat d'aprofitar-se de la seva condició de regidor i de la influència necessària de la seva agrupació, para d'aquesta manera, contractar avantatjosament amb l'Ajuntament de Llucmajor amb benefici propi i perjudici per a la corporació". Així, la sentència afirma que Rabasco "va intervenir en l'obtenció de locals per a les societats, a les quals va adjudicar contractes de serveis amb un cost superior a l'habitual de mercat per a l'administració municipal".

Tot i això, per ordir aquesta trama, Rabasco es va valer de la "col·laboració necessària i imprescindible" de l'alcalde, Lluc Tomás, màxim òrgan de decisió en la contractació municipal (funció no delegada en cap altre regidor), qui en els plens de l'Ajuntament precisava del suport de Rabasco i del seu grup, per aprovar les seves iniciatives, de manera que "accedia" a les peticions d'aquest. "Accedia a les seves pretensions, col·laborava o consentia en l'execució de l'esmentat pla a posta que suposava un perjudici per a les arques municipals", sosté la sentència.