Les bactèries marines s'adapten de manera natural a l'impacte humà sobre les costes de Mallorca, segons un estudi

Actualizado: martes, 7 octubre 2008 21:44

MADRID, 7 d'octubre (EUROPA PRESS)

Les bactèries marines o comunitats microbianes marines s'adapten de manera natural a l'impacte humà sobre les costes de Mallorca, segons un estudi realitzat per un grup d'investigadors del departament de Biologia de la Universitat dels Illes Balears (UIB), que va recollir avui el Servei d'Informació i Notícies Científiques (SINC).

Així, els experts han analitzat per primera vegada els microorganismes en entorns artificials i d'ús recreatiu, com els ports, per conèixer l'impacte generat per l'acció de l'home en aquests entorns. El resultat: no es produeix una ruptura de l'equilibri perquè les bactèries s'adapten de manera natural al canvi que es produeix en el seu ambient.

La investigació, publicada fa poc a 'Systematic and Applied Microbiology', demostra que el tipus de bactèries que es troben a cadascun dels ambients es correspon amb les característiques de l'entorn.

Per estudiar les comunitats de bacteris, els investigadors van realitzar durant un any anàlisis filogenètics (classificació científica de les espècies basada en les relacions de proximitat evolutiva entre les diferents espècies des de l'origen de la vida a la Terra fins l'actualitat) a partir de seqüències d'ADN dels microorganismes pertanyents a tres zones de la costa mallorquina: un port, una platja i la zona costanera circumdant (a uns 500 metres de la costa).

Els microorganismes són els principals actors del funcionament de l'ecosistema marí i responen ràpidament a estímuls o a canvis en el seu entorn. En aquest sentit, el text confirma que com les condicions ambientals no són les mateixes en una mostra d'aigua cristal·lina sobre un fons que està a 22 metres, que en una mostra d'aigua d'una platja situada a l'entrada d'un port esportiu, on el fons marí està a 1,5 metres, les comunitats bacterianes tampoc són les mateixes.

Per aquesta raó, l'informe apunta que els microorganismes trobats en el port són bactèries marines típiques."Aquestes són molt importants per l'activitat de l'ecosistema marí, que no poden ser directament relacionades amb contaminació", explica Balbina Nogales, autora principal de l'estudi.

EL BACTERI DELS HIDROCARBURS

A més, els científics van trobar un tipus de bacteri que, només en aquest cas, podria relacionar-se amb la presència d'hidrocarburs a l'aigua. "És l'únic i no és majoritari. És sorprenent que en el port, on és inevitable que hagi una concentració d'hidrocarburs a l'aigua, no es detectin bacteris potencialment degradadores d 'hidrocarburs en proporcions elevades", afegeix.

Segons els experts, d'aquesta manera s'entén que el canvi que pateixen els bacteris és gradual, i l'augment de concentració de clorofil·la en el port no és prova d'això. "La natura té mecanismes d'homeòstasi i regula el seu funcionament tot i que els humans alterin l'entorn, sempre que no sobrepassin certs límits. Cal usar sense abusar perquè som una espècie més sobre el planeta", declara.

Alhora, la investigació evidència que apareixen bacteris "totalment inusuals" en el mig marí, que els científics consideren que procedeixen de l'intercanvi amb el medi terrestre que envolta el port.

Finalment, els investigadors van elegir la línia costanera de Mallorca com zona d'estudi perquè l'explotació de les activitats d'oci, com la nàutica, "suposa un factor d'impacte important, sobretot a l'estiu".