L'Once i l'Ajuntament de Palma impulsen l'accessibilitat de la cecs i els seus gossos guia als taxis

Actualizado: martes, 16 septiembre 2008 20:52

PALMA DE MALLORCA, 16 de setembre (EUROPA PRESS)

Emmarcat dins del programa de la 'Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible', l'Once, l'Ajuntament de Palma i les Federacions de Taxis de Palma van presentar avui una campanya per facilitar la total accessibilitat de les persones cegues i els seus gossos guia a aquest transport públic.

Aquesta campanya es va iniciar el mes de febrer passat del 2008 i va a anar recorrent diverses ciutats d'Espanya. Per a això, es repartiran 70.000 fullets, amb l'eslògan 'Obre'm les teves portes', entre els taxistes de tot Espanya, amb els quals es pretén informar i sensibilitzar a aquests professionals sobre la tasca que desenvolupen els gossos guia i els drets de lliure accés que tenen els seus usuaris cecs.

Així, van acudir a l'acte de presentació de la campanya la presidenta del Consell Territorial de l'Once a Balears, Maria del Carmen Soler; la cap del Departament de Serveis per a Afiliats de l'Once i usuària de gos guia, Mariola Borrero; la directora general de Mobilitat de l'Ajuntament de Palma, Maria Luisa Gracia, i representants de les diverses Federacions de Taxis de Palma, on també es va portar a terme una demostració del correcte comportament del gos guia dins del taxi.

L'objectiu d'aquesta iniciativa conjunta és explicar la importància que el taxi té per a la normalització de les persones cegues i deficients visuals doncs, moltes vegades, es converteix en un mig insubstituïble per a la seva mobilitat que promou la integració social i laboral de les persones cegues.

Quan s'ensinistra un gos guia, se li ensenya a comportar-se perfectament en aquestes situacions, a romandre tranquil al costat del seu amo, llençat, als seus peus, sobre el terra del vehicle, i a suportar amb paciència el viatge.

La campanya pretén, també, reduir els possibles casos de discriminació d'una persona cega usuària de gos guia, en aquelles situacions o llocs en els quals es pugui produir, apuntant a la consciència ciutadana a la recerca del bon fer de les persones i de la supressió dels possible prejudicis cap als gossos guia.

Aquests casos, tot i que cada vegada són menys freqüents, encara segueixen ocorrent, malgrat la legislació vigent en totes les Comunitats Autònomes, que protegeix els drets de lliure accés dels usuaris de gossos guia i que, a més, obliga a aquests a mantenir als seus gossos en perfectes condicions higiènic-sanitàries, amb la finalitat que mai puguin representar un perill per a les persones que amb ells conviuen, per al que, cada sis mesos, aquests gossos són sotmesos a anàlisis i revisions veterinàries.

70.000 FULLETS EN QUATRE IDIOMES

'Obre'm les teves portes' és el fullet que es repartirà entre els taxistes de tot Espanya, editat en castellà, català, euskera i gallec. Encunyat en forma de taxi, resumeix, des del punt de vista d'un gos guia, la tasca de la Fundació Once del Gos Guia per ensinistrar a aquests animals, i agraeix als professionals d'aquest sector la col·laboració que presten a les persones cegues que viatgen al costat dels seus gossos guia. El fullet va acompanyat d'un clauer amb la direcció web www.once.es/perrosguia.

LA FUNDACIÓ ONCE DEL GOS GUIA

La Fundació Once del Gos Guia va lliurar el 2007 un total de 120 gossos guia perfectament ensinistrats per millorar l'autonomia personal i la mobilitat de les persones amb discapacitat visual.

Actualment, a prop de 900 persones amb ceguesa o deficiència visual greu són usuaris de gos guia a Espanya, dels quals deu ho són a Balears. Des de la seva creació en 1991, aquesta Fundació ha proporcionat més de 1.500 gossos guia, el 75% ensinistrats per ella mateixa i la resta per l'escola nord-americana Leader Dogs For the Blind, a Rochester, fruit d'una acord signat entre les dues entitats i el Club de Lleons.

L'Once treballa actualment amb tres races de gos, el Llaurador, el Golden Retriever i el Pastor Alemany, que han demostrat ser les més adequades per a la funció que desenvolupen.