Manera assenyala que l'economia submergida representa entre el 18 i el 20% del PIB balear

Actualizado: martes, 29 junio 2010 17:44

Subratlla que l'Agència Tributària de les Balears va descobrir un intent de frau el 2009 de 34 milions per part dels contribuents


PALMA DE MALLORCA, 29 Jun. (EUROPA PRESS) -

El conseller d'Economia i Hisenda, Carles Manera, ha assenyalat avui que l'economia submergida representa entre el 18 i el 20% del PIB balear, tal com revela un estudi fet el 1998, si bé ha admès que aquests percentatges s'han pogut incrementar amb l'actual crisi econòmica, tot i que "resulta complicat fer un càlcul concret".

Després de presentar l'informe sobre la situació econòmica de les Balears a la reunió extraordinària de la taula de seguiment de l'Economia, Manera ha indicat que, actualment, el seu departament no té "dades fidedignes" de cosa que representa l'economia submergida a les illes.

Malgrat això, ha considerat que el percentatge respecte al PIB "no serà molt diferent" al qual revelava el citat estudi elaborat fa 12 anys. Respecte a altres territoris, ha indicat que a la Comunitat Valenciana "es comenta que un 25% del seu PIB és economia submergida", si bé, segons la seva opinió, "fer comparatives és un brindis al sol".

D'altra banda, ha destacat que el 2009, l'Agència Tributària de les Balears va descobrir un intent de frau de 34 milions d'euros per part dels contribuents, dels quals 20 han estat detectats a través de comprovacions bàsiques de les declaracions, mentre que els 14 milions restants han estat interceptats mitjançant inspeccions més detallades per part dels tècnics d'hisenda, donada la complexitat utilitzada per portar a terme el frau.

Així, Manera va recalcar que el 2010, l'Agència Tributària està treballant amb la "mateixa predisposició i convicció" per treure a la llum el "màxim de partides de frau a la Hisenda Pública", mitjançant les quals es pretengui "amagar informació o activitats econòmiques que estiguin submergides".

FRAU AL MERCAT IMMOBILIARI I EN HERÈNCIES

Respecte al frau fiscal detectat l'any passat, la directora de l'Agència Tributària de les Balears, Maria Antònia Truyols, ha informat a Europa Press que la major part dels 14 milions d'euros de frau més complex es corresponia a transmissions patrimonials relacionades amb el mercat immobiliari o amb herències en les quals no s'havia declarat el que era degut.

Concretament, ha indicat que el 5,6% dels al voltant de 600 milions d'euros recaptats per l'Agència Tributària de les Balears l'any passat es corresponia de manera que s'anomena "deute descoberta", és a dir, els diners detectat pels inspectors i que els contribuents van intentar no declarar, bé per desconeixement en algunes ocasions (gran part dels 20 milions), o bé amb una intenció clara (la majoria dels 14 milions).

Tot i això, Truyols ha apuntat que cap la possibilitat que el frau a les illes va poder superar l'any passat els 34 milions d'euros, a causa que, segons va aclarir, aquesta xifra únicament es correspon amb els diners que ha estat detectat per l'Agència Tributària de les Balears.

Per aquesta raó, i amb el clar objectiu d'evitar que els contribuents de les illes defraudin a Hisenda, ha informat que aquest any, l'Agència Tributària de les Balears ha creat un grup de treball en coordinació amb l'Agència Estatal, amb la finalitat d'inspeccionar operacions de frau a un "més alt nivell", sobretot aquelles relacionades amb els temes immobiliaris o amb les donacions.