Més de 200 joves amb discapacitat mental realitzen activitats d'oci en les quatre Escoles d'Estiu d'Amadiba

Actualizado: lunes, 4 agosto 2008 20:19

Un total de 44 professionals i 100 voluntaris s'encarreguen que els joves puguin anar a la platja o fer activitats esportives


PALMA DE MALLORCA, 4 Ago. (EUROPA PRESS) -

Més de 200 joves amb discapacitat intel·lectual realitzen diferents activitats d'oci en les quatre Escoles d'Estiu de Palma, Inca, Llucmajor i Santa Margalida impulsades per l'Associació de Mares de Discapacitats de les Balears (Amadiba) en les que treballen 44 professionals d'atenció directa, sis coordinadors i un centenar de voluntaris.

Precisament, el president del Govern, Francesc Antich, va visitar aquest matí l'Escola d'Estiu d'Amadiba a Palma, en què s'atenen a 121 persones amb edats a partir de l'any i mig, i on va expressar el seu suport a aquesta entitat, a causa que, segons va recordar, realitza un treball que "les institucions no fan"

La presidenta d'Amadiba, Elvira Jiménez, va aprofitar la visita d'Antich per reclamar-li una millora en les instal·lacions de l'Escola d'Estiu de Palma, situada al carrer el Perú, número 2, amb la finalitat d'adaptar algunes aules a les diferents activitats que es porten a terme amb els joves discapacitats.

Jiménez va considerar que la tercera visita que realitza el president del Govern a aquestes instal·lacions demostra la seva "sensibilitat" per l'atenció a les persones amb discapacitat intel·lectual i, d'altra banda, va recordar que Amadiba va ser creada fa 14 anys, amb la finalitat de donar resposta a les "necessitats de les famílies amb fills amb discapacitat, els qui tenen dret a tenir oci".

Així, la responsable del Servei d'Oci d'Amadiba, Natalia López, va informar que actualment, un total de 200 famílies es veuen beneficiades amb aquestes Escoles d'Estiu i va remarcar que no només són de Mallorca, sinó que també hi ha usuaris d'altres illes i de la península.

"L'oci és un dret per a les persones en general i, sobretot, per a aquelles que tenen algun tipus de discapacitat, sobretot, intel·lectual per la dificultat que això comporta", ha afirmat, i alhora va destacar que Amadiba ofereix un servei d'oci dirigit a individus amb alta dependència que "necessiten el suport de tres o quatre persones com a mínim per poder desenvolupar qualsevol activitat".

"GAUDIR DEL MILLOR ESTIU POSSIBLE"

López va subratllar que el principal objectiu d'aquestes escoles, finançades a través de convenis amb institucions públiques i privades i amb les quotes de les famílies, és que els joves discapacitats "gaudeixin del millor estiu possible" i que les famílies puguin conciliar la seva vida familiar i laboral, així com la cura d'altres fills.

Malgrat que les famílies han de pagar unes quotes "mínimes", va recalcar que "sota cap concepte un noi amb discapacitat va a deixar de gaudir d'activitats d'estiu per un motiu econòmic" i, per aquesta raó, va recordar que Amadiba va subscriure un conveni amb l'Ajuntament de Palma per posar en marxa un sistema de beques destinades a les famílies amb "dificultats".

A més, va destacar que les Escoles d'Estiu atenen a totes les famílies que han sol·licitat aquest servei, de manera que no existeixen llistes d'espera. D'altra banda, va agregar que Amadiba també ofereix serveis complementaris, com una guarderia des de les 07.30 hores i transport comarcal per traslladar als joves a una de les quatre Escoles d'Estiu.

López va informar que cada any, s'incrementa el nombre de famílies que sol·liciten els serveis d'Amadiba i va detallar que cada vegada són "més joves" i amb nens molt petits, de fins a només dos mesos. Tot i això, va indicar que de moment, aquesta entitat només atén a menors a partir d'un any i mig d'edat, fins a adults de més de 65 anys, tot i que no va descartar ampliar aquest servei a nens més petits en un futur.

UNA BORSA DE 100 VOLUNTARIS

La responsable del Servei d'Oci va destacar que a més del personal de neteja, menjador, càtering, transport i acompanyants, les Escoles d'Estiu compten amb una borsa de 100 voluntaris que permeten poder portar als joves discapacitats a la platja, així com fer amb ells activitats esportives, com vela i jugar a golf adaptat, i anar a prendre un gelat i usar els recursos comunitaris.

López va ressaltar la importància dels voluntaris, ja que, segons va recordar, Amadiba atén a persones amb "altíssima dependència" i, en aquest sentit, va indicar que per sortir al carrer "necessitem moltes mans, ja que també tenim a nois amb conductes desadaptades i, per tant, necessitem molt suport a l'hora de fer les activitats".

Finalment, Antich va recordar que en la legislatura passada, el Congrés dels Diputats va aprovar la llei de dependència i, en aquesta línia, va recordar que a Balears ja s'han presentat 10.000 sol·licituds per accedir a les ajudes econòmiques previstes en aquesta normativa. A més, va insistir que la seva intenció és que en 2009 s'acabin les llistes d'espera perquè tots els ciutadans amb algun tipus de dependència puguin rebre l'atenció que requereixen.