El Parlament tramita la derogació de la modificació de la Llei del Sòl Rústic que va permetre Son Bruc i Ses Comes

Actualizado: jueves, 16 septiembre 2010 16:08

Els dos parcs eòlics s'han aprovat pel passat Govern entre les crítiques del Consell i la resposta social


MENORCA, 16 Sep. (EUROPA PRESS) -

La Comissió d'Economia del Parlament balear estudia les esmenes presentades a una de les lleis que tramitarà la Cambra en el nou període de sessions, la norma que derogarà la modificació de la Llei del Sòl Rústic 6/1997, de 8 de juliol, per la qual s'han aprovat, en la passada legislatura i sota govern del PP en la Comunitat Autònoma, els projectes de parcs eòlics a les zones de Son Bruc i Ses Comes, molt contestats per la societat civil menorquina per l'impacte paisatgístic dels molins.

Els dos projectes d'energia alternativa s'han aprovat per part del Govern sense necessitat de tenir el beneplàcit del Consell i els ajuntaments, a causa de precisament a la modificació normativa que ara serà derogada per la Cambra balear. Aquesta iniciativa parlamentària és una de les quals ha destacat aquest dijous el diputat del PSOE, Ernest Ribalaiga, durant la presentació en roda de premsa dels objectius polítics dels socialistes per al final de la present legislatura.

A més de la derogació de la modificació de la Llei del Sòl Rústic, Ribalaiga ha anunciat la creació d'una comissió d'estudi sobre la Llei del Sòl, amb la finalitat d'elaborar una proposta consensuada entre tots els grups polítics que després es debatrà a la Comissió d'Ordenació Territorial.

L'elaboració d'un nou reglament de la Cambra, després de 23 anys de vigència de l'actual, la Llei de Pressupostos Generals i la Llei de Protecció de la Real -a l'entorn de l'hospital de Son Espases, a Mallorca-, són les normes que té en cartera aprovar l'actual govern.

Ribalaiga ha destacat que l'activitat legislativa del Parlament durant aquesta legislatura -s'han aprovat una trentena de lleis-, s'ha portat a terme des de "la majoria que tenim, que és escassa i difícil, tot s'ha de negociar i pactar".

El diputat socialista ha subratllat aquesta "cultura del pacte, de la constant i permanent fabricació de majories" i ha afegit que té "un especial valor" ja que "evidentment seria més fàcil legislar amb majoria absoluta".

Entre la normativa actualment en tràmit al Parlament es troben, entre d'altres, les lleis de Ràdio Televisió de les Illes Balears, de Funció Pública, Òmnibus (o de transposició de la directiva de Serveis de la Unió Europea a la legislació de les Balears), d'Administració i Bon Govern, de Salut Pública, d'Igualtat d 'Homes i Dones, de Mediació Familiar, d'Accés a l'Habitatge, i d'Ordenació del Transport Marítim.

UNITAT

Pel que fa als condicionants del nou curs parlamentari, la diputada Cristina Rita ha enunciat la crisi econòmica, tot i que "es respira un ambient de major optimisme que al tancament del passat període, a la primavera"; la vaga general convocada per al pròxim dia 29; les eleccions a Catalunya; la necessitat d'elaborar uns pressupostos públics austers; i la convocatòria de les eleccions autonòmiques i municipals a les Illes el maig de 2011.

Per la seva banda, la parlamentària Margarita Mercadal, ha afirmat que el canvi de model productiu segueix i han estat el principal objectiu per als socialistes, amb una aposta clara per la innovació, el turisme, la sostenibilitat i la política social.

Al mateix temps, Mercadal ha assegurat que el PSOE afronta el final de la legislatura unit, a diferència del PP que, ha declarat, està immers "en disputes internes, marcat per la corrupció i amb un líder que no vol ser diputat i sembla que té por de debatre al Parlament amb Francesc Antich".